Nieuws & blogs

Werf nú IT’ers met nieuwe functietitels

Wie de concurrentie een slag voor wil zijn, werft nu professionals met gloednieuwe functies. Dat zijn namelijk de opkomende krappe functies. Welke banen zijn dat in IT?

“Wie heeft ooit van deze functie gehoord?”, Geert-Jan Waasdorp wijst tijdens het IT Labour market event van Sterksen naar een lijst met snelgroeiende IT-functies. Sap BW consultant staat voor Business Warehouse, weet een enkele geïnteresseerde in de zaal van de Munt in Utrecht op 25 september. Maar er klinkt aarzeling onder het veertigtal aanwezige IT-recruitment specialisten. 

De lijst snelle groeiers is er een om in de gaten te houden, maar die van nieuwe functies nog veel meer. Uit die lijst, gebaseerd op de data van Jobdigger, zijn de skills van de toekomst te destilleren.

Bron: Jobdigger (2019)

“Als je naar deze functies kijkt, zie je de skills die in de nabije toekomst nodig zijn.” De voorlopers hebben dat al door, vandaar dat ze in de lijst staan, wil Waasdorp maar zeggen. Wie in de toekomst wil investeren en de concurrentie voor wil zijn, haalt de vissen nu uit het water voordat alle andere vissers de nieuwe vijver hebben ontdekt.

De lijst nieuwe functietitels is een aanvulling op het IT Labour Market Monitor 2019 dat Intelligence Group voor Sterksen maakte. In het 54-pagina dikke rapport staat boordevol inzichten die de enorme wervingsuitdaging illustreren binnen de IT-arbeidsmarkt. Ter illustratie: junior IT’ers kunnen kiezen uit 25 vacatures (!).

download IT labour market monitor 2019

Nieuwe functies signaleren was natuurlijk niet Waasdorp's enige tip. 

6 recruitment tips voor IT op een rij:

1. Vertrouw recruiters niet als ze zeggen dat ze ervaring hebben in werven in een bepaald Europees land. Deze kennis is erg doelgroep specifiek. Zo hebben Oekraïense verpleegkundigen geen enkele behoefte om naar Nederland te komen, terwijl IT'ers staan te springen om onze grens te passeren.

2. Werf niet in het Engels, maar altijd Nederlandstalig. Noem dat het Harry Potter effect: we kunnen allemaal een Engelse Harry Potter lezen, maar wachten toch massaal maandenlang op de Nederlandse versie. Dat vinden we prettiger. Zo word je in een overzicht van vacatures ook overgeslagen als je met een Engelse tekst tussen Nederlandse wervingsuitingen staat.

3. IT’ers zijn de innovators van de arbeidsmarkt. Speel daarop in met arbeidsvoorwaarden/pullfactoren en een eigen moderne en innovatieve recruitmentaanpak.

4. Zet de verwachtingen van de kandidaat centraal en speel daar op in.

5. Automatiseer je recruitmentproces zoveel mogelijk door: Gebruik te maken van de nieuwste tooling, te werken met data, de hiring manager te managen. 

6. Weten waar jouw talent zich bevindt en - natuurlijk kon Waasdorp het niet laten: vraag een demo aan van het doelgroepen dashboard van Intelligence Group.

Demo aanvraag doepgroepen dashboard