Conferentie over talentintelligentie Gepubliceerd op 09-08-2023

Toby Culshaw (Amazon): 'Talent Intelligence is het snelst groeiende gebied binnen HR'

Het concept van Talent Intelligence is misschien nog vrij nieuw, maar het heeft zich ontwikkeld tot een van de meest transformerende trends in de recruitmentbranche. Toby Culshaw, Hoofd Talent Intelligence bij Amazon, spreekt over de opkomst van talent intelligence, de voordelen ervan en het belang van data voor effectieve talentstrategieën.

“Talent Intelligence is de uitbreiding van interne en externe personeelsgegevens met de toepassing van technologie, wetenschap, inzichten en intelligentie met betrekking tot mensen, vaardigheden, banen, functies, concurrenten en regio’s om zakelijke beslissingen te stimuleren”, zegt Toby Culshaw, hoofd Talent Intelligence bij Amazon. “Talent Intelligence is als vakgebied nog nieuw en grotendeels slecht gedefinieerd, maar door de impact van Covid-19 en de daarmee gepaard gaande toename van de volatiliteit op de arbeidsmarkt is Talent Intelligence aantoonbaar het snelst groeiende vakgebied binnen HR.”

Op 27-28 september 2023 is Toby Culshaw een van de sprekers op de allereerste Global Talent Intelligence Conference. Reserveer hieronder jouw tickets voor dit evenement.

‘Gegevens zijn de sleutel tot elke effectieve talentstrategie’

Culshaw is hoofd Talent Intelligence bij Worldwide Amazon Stores. Daarvoor was hij Global Head of Talent Intelligence and Executive Recruitment Research bij het in Nederland gevestigde technologieconcern Philips. In 2017 werd Culshaw door Recruiter Magazine uitgeroepen tot een van de 11 meest invloedrijke In-house Recruiters. In de jaren daarna heeft hij elk jaar van 2019 tot 2022 consequent de ranglijst aangevoerd. Het volstaat te zeggen: hij weet waar hij het over heeft, maar hoe heeft zijn rol zich ontwikkeld?

“In de afgelopen twintig jaar in sourcing, recruitment en executive search heb ik data altijd als de sleutel beschouwd voor elke effectieve talentstrategie”, zegt Culshaw. “In de afgelopen tien jaar hebben we een toenemende volwassenheid van de externe leveranciers van arbeidsmarktgegevens gezien, waardoor een snelle uitbreiding van interne talent intelligence-mogelijkheden met een verlaagde toetredingsdrempel mogelijk werd.”

“Deze uitbreiding heeft geleid tot een snelle ontwikkeling van de interne klantgroepen, waarbij het werk zich niet meer beperkt tot talentacquisitie, maar zich uitbreidt naar HR en de business in het algemeen. Dit viel samen met het feit dat uitdagingen op het gebied van talent steeds meer een zakelijke uitdaging werden, waardoor Talent Intelligence-teams gedurende deze periode ongeëvenaarde toegang kregen tot senior leiders. Ik heb het geluk gehad dat ik een aantal van deze teams en uitdagingen in deze periode heb kunnen helpen aansturen.”

De voordelen van Talent Intelligence

In de kern draait het bij talent intelligence om het gebruik van gegevens en analyses om een aantal verschillende fasen en elementen van het proces van talentacquisitie te verbeteren. “De wereld wordt geconfronteerd met een ongeëvenaard tekort aan vaardigheden en talent; het aantrekken, binden en behouden van talent is nog nooit zo belangrijk geweest”, zegt Culshaw. “Gezien deze context zal een geïntegreerde en strategische holistische Talent Intelligence-strategie van vitaal belang zijn om externe arbeidsmarktcontext te bieden voor toekomstige duurzame groei voor organisaties.”

Hoewel Culshaw niet kan spreken over specifieke gebruikerscases van Amazon of Philips, ziet hij vijf voordelen naar voren komen. “TA-toepassingen: sourcing en intelligence, door het genereren van namen, het in kaart brengen van talent, pipelining en engagement. HR-toepassingen: in de vorm van personeelsplanning, culturele beoordeling, benchmarking van organisatieontwerp, benchmarking van comp & bens en culturele diversiteit.

Dan is er nog Competitive Intelligence, zowel voor talent als voor het bedrijf. “Voor de eerste gaat het om het creëren van concurrerende aanwervingsstrategieën en talentstromen. Voor de tweede: go-to-market en concurrentiestrategie. Voor zakelijke toepassingen komt het ten slotte ten goede aan locatiestrategie, de go-to-market strategie, biedingsondersteuning en M&A intelligence.”

Begin scrappy en rommelig

Welk advies heeft Culshaw voor organisaties die op zoek zijn naar de voordelen van Talent Intelligence en die nog vanaf nul moeten beginnen? “Wees niet bang om ergens in te duiken”, zegt hij. “Begin scrappy en rommelig, gebruik de tools en middelen die al voor je beschikbaar zijn, zowel intern als extern. Er zijn veel ondersteuningsmechanismen beschikbaar. Of het nu de hulpmiddelen van Talent Intelligence Collective zijn (podcasts, benchmarkonderzoeken, artikelen, blogs, netwerkgroep of YouTube-kanaal) of als basis is het misschien de moeite waard om mijn boek Talent Intelligence te lezen: “Use Business and People Data to Drive Organisational Performance” te lezen.

Vaardigheden voor leiders van Talent Intelligence

Wat zijn dan absolute musts voor een Talent Intelligence leider in de 21e eeuw als het gaat om hun eigen vaardigheden? “De belangrijkste vaardigheden voor een Head of Talent Intelligence zijn onder andere geavanceerde data-analyse en interpretatie, strategisch denken om talentinitiatieven af te stemmen op bedrijfsdoelen en sterke leiderschapscapaciteiten om teams effectief aan te sturen. Daarnaast zijn marktintelligentie, communicatie en aanpassingsvermogen essentieel om voorop te blijven lopen in het steeds veranderende talentlandschap.”

De impact van AI op Talent Intelligence

Hoewel er nog steeds een tekort aan talent is, wordt de meest recente verandering geleid door op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde tooling, die veel industrieën over de hele wereld heeft ontwricht. Is er een toekomst waarin AI en TI nog lang en gelukkig leven? “Ik denk dat de toepassingen van AI in TI talrijk zijn”, zegt Culshaw. “Net zoals de evolutie in het leverancierslandschap een katalysator was voor verandering, zie ik dit ook een katalysator zijn om Talent Intelligence-teams een turbo te geven.”

“Het zal TI aanzienlijk beïnvloeden door een revolutie teweeg te brengen in het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens. Het vermogen om enorme hoeveelheden gegevens te verwerken en ingewikkelde patronen te identificeren zal leiden tot nauwkeurigere inzichten in talent, waardoor organisaties datagestuurde beslissingen kunnen nemen zonder dat ze hoeven te investeren in evenzoveel individuen headcount wise. We zullen zien dat de rol van datavertaler en business consultant steeds belangrijker wordt om de bredere organisatie te navigeren en TI te verankeren binnen bedrijven.”