Intelligence Group Gepubliceerd op 09-11-2022

Voorpublicatie zorgrapport 2022

De krapte op de arbeidsmarkt in de zorg blijft ook in 2022 aanhouden en wordt krapper door het sterk toegenomen ziekteverzuim, toegenomen sourcingsdruk en een nog kleiner (latent) aanbod. De vraag naar zorgprofessionals blijft derhalve ook in 2022 veel groter dan het aanbod.

In oktober 2021 is het rapport “Arbeidsmarkt Zorg in cijfers” uitgebracht. Enkele conclusies uit het rapport waren: (1) het aantal personen werkzaam in de zorg en onder de 40 jaar was kleiner geworden; dit betekent dat er een toename was van vergrijzing in de zorg. Daarnaast was de arbeidsmarktactiviteit, en -mobiliteit kleiner geworden. Mobiliteit is echter juist wenselijk voor een goed en gezond functionerende arbeidsmarkt. (2) Het aantal zorgprofessionals dat als zzp’er werkte bleef toenemen. De verwachting was dat dit kon
leiden tot verdere flexibilisering in de markt. (3) De instroom in de opleidingen in de zorg en de gediplomeerde uitstroom naar de arbeidsmarkt van studenten daalde of stagneerde. Dit is voornamelijk problematisch in de regio’s waar de krapte al het grootste is.

Actuele ontwikkelingen die uit de data naar voren komen zijn:

  • Verdere professionalisering van de eigen recruitment. Dit zien we door meer aandacht voor referral en meer vertrouwen op eigen werving. Tegelijkertijd is er ook een verdubbeling van mensen waarvan het contract niet wordt verlengd. Dit zou kunnen betekenen dat de werving beter gaat, maar in de selectie nog winst te behalen is.
  • Er nog veel winst te behalen is om de interne mobiliteit en carrière mogelijkheden te vergroten. Ontevredenheid en ontbreken van de nodige uitdagingen maken dat de externe mobiliteit veel groter is dan de interne mobiliteit. Een belangrijk aandachtspunt voor retentie.

Ontvang de voorpublicatie van het zorgrapport

"*" geeft vereiste velden aan

GDPR*
GDPR
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.