Nieuws & blogs

Vacaturesites groeien in populariteit: Indeed nog steeds het meest geraadpleegd

Vacaturesites zijn nog steeds het meest gebruikte middel om een baan te zoeken en de populariteit hiervan neemt toe. In het afgelopen jaar gebruikte 56% van de Nederlandse beroepsbevolking een vacaturesite ten opzichte van 52% in 2015 blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). Daarnaast wordt er ook steeds meer gezocht via social media en zorgen mensen vaker dat ze online zichtbaar zijn voor werkgevers en bureaus.

Terwijl deze kanalen aan belang winnen, neemt het gebruik van de traditionele kanalen juist af. Zo maken steeds minder mensen gebruik van bijvoorbeeld het UWV, de krant, huis-aan-huisblad en vakbladen.

Indeed stijgt in positie

In de lijst met meest populaire vacaturesites in Nederland zien we in de afgelopen jaren verschuivingen. Zo is het aandeel van Indeed sterk gestegen. Waar Indeed in 2015 nog op een vijfde plek stond bezet de site sinds 2018 de nummer één positie. In de afgelopen vier jaar verdubbelde het marktaandeel van Indeed zelfs van 20% naar 40%. Daarnaast is de positie van het in 2018 door Young Capital overgenomen Jobbird flink gestegen. Sites als Nationalevacaturebank.nl, Facebook en Twitter worden steeds minder geraadpleegd bij het zoeken naar een baan.

Meer niche-vacaturesites

In de branches finance, onderwijs, zorg en gemeenten staat het gebruik van vacaturesites overal op de eerste plek. Er worden vooral veel meer niche-vacaturesites ingezet zoals meesterbaan.nl, binnenlandsbestuur.nl of medischevacaturebank.nl. Binnen gemeenten en onderwijs wordt er opvallend veel intern georiënteerd op nieuwe banen en wordt er veelvuldig een beroep gedaan op het eigen netwerk. Ook in de zorg worden interne vacatures veel gebruikt, maar zijn de kandidaten een stuk minder online vindbaar voor werkgevers dan gemiddeld. Bij financials valt op dat zij meer dan gemiddeld (21% t.o.v. 12%) een wervings- en selectiebureau benaderen en vaker op zoek gaan naar een baan via een bedrijvensite. Zowel financials als gemeentemedewerkers zorgen voor een goede online vindbaarheid.

Jongeren bellen een bedrijf sneller

Als we kijken naar leeftijd dan valt op dat 50-plussers vaker gebruik maken van traditionele media in de zoektocht naar een baan. In vergelijking met andere leeftijdsgroepen raadplegen 50-plussers vaker traditionele media zoals vakbladen en tijdschriften, dagbladen of huis-aan-huisbladen. Online of mobiele tools zoals social media en sollicitatie apps worden meer gebruikt naarmate de doelgroep jonger is. Modernere manieren, zoals social media en sollicitatie apps worden meer gebruikt naarmate de doelgroep jonger is. Ook is het opvallend dat 20-30 jarigen sneller een bedrijf bellen dan de andere leeftijdsgroepen en meer gebruik maken van zoekmachines in de zoektocht naar een baan. Zeker met de opkomst van Google4Jobs is dit een interessant gegeven.

Top 5 oriëntatiekanalen per leeftijdscategorie

20 tot 30 jaar

30 tot 40 jaar

40 tot 50 jaar

50-plus

Vacaturesites

Vacaturesites

Vacaturesites

Vacaturesites

Social media

Netwerk

Netwerk

Open sollicitatie

Netwerk

Social media

Open sollicitatie

Netwerk

Open sollicitatie

Open sollicitatie

Social media

Interne vacature(s)

Zoekmachine

Interne vacature(s)

CV uploaden in databank van een vacaturesite

CV uploaden in databank van een vacaturesite

Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek

Meer inzicht in uw doelgroep?

Het gebeurt nog vaak dat werkgevers en werknemers andere kanalen gebruiken om elkaar te zoeken. Daarom kunnen werkgevers er veel voordeel uithalen door doelgroepgerichter vacatures te plaatsen. Het DoelgroepenDashboard is een handige tool die u direct inzicht geeft in de wensen van de doelgroep per functie, waardoor u de doelgroep beter kunt bereiken. Wilt u meer weten over hoe u makkelijker en efficiënter kunt werven? Vraag dan nu een demo aan.

JA, IK WIL EEN DEMO