Nieuws & blogs

Top 10 favoriete werkgevers: corona heeft op korte termijn effect op populariteit werkgevers 

 

Uit het onderzoek van Intelligence Group blijkt dat Het Rijk in het eerste half jaar van 2020 opnieuw de meest favoriete werkgever in Nederland is (N = 10.917, periode van 2019 Q3 t/m 2020 Q2). Opvallend is dat de top 10 favoriete werkgevers met name overheid gerelateerde organisaties bevat.

Net als vorig jaar staat Het Rijk bovenaan de lijst van favoriete werkgevers. De Politie is gestegen naar de tweede plek, waar deze eind vorig jaar op de derde plek stond. Shell moest haar tweede plek van vorig jaar afstaan en daalt naar de derde plaats. Philips behoudt de vierde positie. Ook Rijkswaterstaat, Google en de Belastingdienst zijn opnieuw terug te vinden in de top 10. Rijkswaterstaat stijgt van de achtste naar de vijfde plek. Ook Google wint veel terrein: zij gaat van de tiende naar de zesde plek en heeft nog nooit zo’n hoge positie in onze top werkgevers behaald. De Belastingdienst staat net als het jaar ervoor op nummer zeven. Hieruit blijkt dat de schandalen bij De Belastingdienst dus (nog) weinig effect hebben op de populariteit van de werkgever. Daarbij is De Belastingdienst nog steeds een van de meest actieve werkgevers op de arbeidsmarkt, met de meeste vacatures in Nederland.

Top 10 favoriete werkgevers

Ranking 2020

Ranking 2019

Organisatie

1

1

Het Rijk

2

3

Politie

3

2

Shell

4

4

Philips

5

8

Rijkswaterstaat

6

10

Google

7

7

Belastingdienst

8

17

Gemeente Amsterdam

9

13

GGZ

10

12

Defensie

Bron: Intelligence Group, (N = 10.917, periode van 2019 Q3 t/m 2020 Q2)

Stijgers in de top 25

Nieuwkomers in de top 10 zijn Gemeente Amsterdam, GGZ, en Defensie. Zij stonden vorig jaar al in de top 25, maar hebben dit jaar de top 10 behaald. Opvallend is dat deze nieuwkomers in de top 10 alle drie overheid gerelateerd zijn. Vooral Gemeente Amsterdam maakt een flinke sprong, van de zeventiende naar de achtste plaats. Echter is het opmerkelijk dat de voorkeur voor overheid gerelateerde sectoren als alternatieve sector is gedaald. Er zijn grote dalingen te zien in de voorkeur om te switchen naar de sectoren provinciale / gemeentelijke overheid en rijksoverheid, blijkt uit de Arbeidsmarkt Update van Intelligence Group, Jobdigger en OnRecruit. Dit duidt op een conflict: enerzijds staan overheidsinstellingen hoog in de top 10 favoriete werkgevers, anderzijds zouden mensen minder snel overstappen naar de overheid als alternatieve sector voor de huidige sector waarin zij werken.

Dalers in de top 25

Organisaties Schiphol en Nederlandse Spoorwegen stonden vorig jaar nog in de top 10 van favoriete werkgevers, maar zijn dit jaar uit de lijst verdwenen, al staan zij nog wel in de top 25. Een mogelijke verklaring is de coronacrisis, waardoor er een enorme daling was in het binnenlands- en internationaal transport. Daarnaast is het opvallend dat er voor het eerst in 20 jaar tijd geen banken meer in de top 10 staan. De Rabobank stond vorig jaar nog op de zesde plaats, maar is gezakt naar de twaalfde positie. ING staat op de veertiende plek en ABN Amro op de zeventiende plek.

“De coronacrisis lijkt in ieder geval op korte termijn effect te hebben op de populariteit van een aantal werkgevers. De overheid wint verder aan populariteit, terwijl banken, NS en Schiphol in ieder geval op korte termijn verliezen. Pikant is dat de zorg en mensen werkzaam in de zorg als helden zijn neergezet in het tweede kwartaal. Volkomen terecht, maar zowel het beroep als de sector is voor zijinstroom minder populair geworden. De coronacrisis maakt ook de minder romantische kant van sectoren zichtbaar” aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.

Bekijk de top 25 favoriete werkgevers hier.

Onderzoeksopzet

De favoriete werkgevers top 100 komt tot stand uit de data uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), dat Intelligence Group sinds 2003 elk kwartaal uitvoert. Bij het opstellen van de lijst van favoriete werkgevers in Nederland worden data gebruikt van werkenden, werkzoekenden en studenten die zich op minder dan 1 jaar van hun afstuderen bevinden (N = 10.917, periode van 2019 Q3 t/m 2020 Q2).

Meer inzicht in arbeidsmarktdata?

Heeft u behoefte aan meer inzicht in de huidige arbeidsmarkt? Wilt u juist in deze veranderende tijden slimmer de juiste mensen werven en uw doelgroep op de juiste manier bereiken? Met het DoelgroepenDashboard heeft u in enkele klikken inzicht in de wervingshaalbaarheid, waar en hoe u de doelgroep kunt bereiken of de regionale arbeidsmarkt. Maak nu gebruik van onze zomeractie en krijg tot wel 6 maanden gratis toegang tot het DoelgroepenDashboard. De actie loopt nog tot 31 augustus 2020.

Naar de DoelgroepenDashboard zomeractie