Nieuws & blogs

Onderhandelen in Europa: wat is belangrijk voor kandidaten?

Hoera, u hebt een fantastische internationale kandidaat gevonden en hiermee lijkt het moeilijkste gedeelte achter de rug te zijn. Maar nu komt de onderhandelingsfase en moet de kandidaat het aanbod wel nog accepteren. Wat vinden kandidaten in Europa het belangrijkst? En hoe creëer je een win-win situatie?

De meeste kandidaten accepteren een aanbod niet direct en zullen hierover onderhandelen. In het ergste geval kunnen ze het aanbod ook helemaal afwijzen. Maar 5% van de kandidaten in Estland en Hongarije accepteren een aanbod direct en 73% van de Oekraïners vindt het belangrijk om een goed salaris te hebben. Dit blijkt uit de Global Talent Acquisition Monitor (GTAM), een onderzoek van Intelligence Group naar de Europese arbeidsmarkt.

Belangrijkste onderhandelpunten

Tussen de Europese landen zijn er grote verschillen in de onderhandelingen en daarom is het handig om meer inzicht te hebben in de verwachtingen per land. Door te weten wat een kandidaat belangrijk vindt in de arbeidsvoorwaarden, kunt u hier slim op inspelen. Het resultaat is een win-win situatie voor beide partijen.

Download de whitepaper

Goed salaris

Bijna de helft van alle Europese kandidaten zal onderhandelen over het salaris. Dit punt wordt in alle landen het belangrijkst gevonden en wordt door zo’n 70% van de kandidaten uit Hongarije en Oekraïne besproken. Italianen en Ieren zullen minder snel onderhandelen over het salaris (32%) en ook in het Verenigd Koninkrijk (32%) zijn kandidaten terughoudender als het om dit onderhandelpunt gaat.

In deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt is het belangrijk om de kandidaat serieus te nemen en te kiezen voor een salaris dat bij de functie past. Een te laag salarisaanbod zal ervoor zorgen dat een kandidaat afhaakt. Bedenk al voordat het proces begint welk salaris goed past bij de functie en de huidige markt. Hoeveel verantwoordelijkheid is er in de baan? Welke skills zijn er nodig? Is het een schaars profiel? En wat is je budget? Een aantrekkelijk salaris zal ervoor zorgen dat een kandidaat minder snel afhaakt in het hele sollicitatieproces. Daarom is het ook aan te raden om het salaris of de salarisrange op te nemen in de vacaturetekst. Houd hierbij wel wat ruimte over wanneer een kandidaat wil onderhandelen over het salaris.

Over de whitepaper

De whitepaper ‘Onderhandelen in Europa’ is gebaseerd op ons onderzoek naar de Europese arbeidsmarktdoelgroepen, de Global Talent Acquisition Monitor (GTAM). Het onderzoek werd onder 60.000 respondenten in 28 Europese landen gehouden.

De whitepaper laat zien dat dat er tussen de Europese landen veel verschil is in wat de kandidaten belangrijk vinden tijdens de onderhandelingen. Toch zeggen deze verschillen niet alles, per beroepsgroep kunnen de pullfactoren en onderhandelpunten weer verschillen. Bij internationaal recruitment is het belangrijk om te zien hoe de situatie per land in elkaar zit. U kunt internationale inzichten krijgen door het European Recruitment Dashboard te gebruiken. 

Meer inzicht in arbeidsmarktdata?

Wilt u slimmer internationaal werven met het European Recruitment DashboardMet dit dashboard heeft u toegang tot data uit 28 landen in Europa en 500 beroepsgroepen en hiermee kunt u uw recruitmentstrategie op de Europese arbeidsmarkt ontwikkelen en bijsturen. Vraag dan nu een demo aan.

Ja, ik wil een demo