Nieuws & blogs

Het belang van salarisinformatie in vacatureteksten

Een goed salaris en duidelijkheid over het salaris zijn belangrijke aspecten in de keuze voor een baan, blijkt uit het Arbeidsmarktgedragsonderzoek (AGO). Maar liefst 53% van de Nederlandse Beroepsbevolking vindt een goed salaris het belangrijkst en 60% wilt duidelijkheid over het salaris wanneer zij worden benaderd voor een baan.

Top 10 pullfactoren: keuze voor een baan

Bij het maken van een keuze voor een nieuwe baan, vindt de Nederlandse Beroepsbevolking een goed salaris het belangrijkste (53%), gevolgd door een leuke werksfeer (44%). Ook de zekerheid van een vast contract (40%), de inhoud van het werk (35%) en de reistijd naar het werk (34%) spelen een rol bij het kiezen voor een nieuwe baan.

Pullfactoren

NBB

Goed salaris

53%

Werksfeer

44%

Vast contract

40%

Inhoud van het werk

35%

Dicht bij huis/acceptabele reistijd

34%

Uitdaging van het werk

23%

Zelfstandigheid in de functie

21%

Goede secundaire arbeidsvoorwaarden/CAO

20%

Afwisseling van het werk

20%

Acceptabele werkdruk

19%

Bron: Intelligence Group, 2019

Het belang van salaris voor verschillende doelgroepen

Wanneer er onderscheid wordt gemaakt binnen de Nederlandse beroepsbevolking dan zien we dat een goed salaris nog steeds het belangrijkste is bij het nemen van een beslissing over een nieuwe baan. Bij het onderscheid in geslacht is zichtbaar dat het salaris voor mannen zwaarder weegt dan voor vrouwen. Waar voor mannen een goed salaris met 58% stip bovenaan staat, is voor vrouwen een leuke werksfeer (48%) bijna net zo belangrijk als een goed salaris (49%).

Top 10 benaderfactoren

De benaderfactoren zijn aspecten die mensen graag terug willen zien of horen in het eerste contact wanneer ze benaderd worden voor een nieuwe baan. Net als bij de pullfactoren, staat ook bij de benaderfactoren het salaris bovenaan. 60% van de Nederlandse beroepsbevolking geeft aan dat zij duidelijkheid over het salaris willen wanneer ze worden benaderd, gevolgd door duidelijkheid over de inhoud van de functie (55%) en duidelijkheid over het aantal uren (43%).

Benaderfactoren

NBB

Duidelijkheid over salaris

60%

Duidelijkheid over de inhoud van de functie

55%

Duidelijkheid over het aantal uren

43%

Duidelijkheid over het type contract (vast/flex)

34%

Duidelijk om welke werkgever het gaat

31%

Duidelijkheid over de locatie

29%

Functie sluit aan bij mijn opleiding/vaardigheden

28%

Duidelijkheid over (secundaire) arbeidsvoorwaarden

25%

Duidelijkheid over (flexibele) werktijden

24%

Er is nu een concrete vacature voor mij

14%

Bron: Intelligence Group, 2019

Net als bij de pullfactoren, speelt bij de benaderfactoren duidelijkheid over het salaris een grotere rol voor mannen (62%) dan voor vrouwen (58%). Voor vrouwen is duidelijkheid over het salaris net zo belangrijk als duidelijkheid over de inhoud van de functie (58%). Ook het verschil in opleidingsniveau volgt hetzelfde patroon. Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe minder belangrijk duidelijkheid over het salaris wordt. Hierbij geldt voor de benaderfactoren zelfs dat voor HBO- en WO-niveau duidelijkheid over de inhoud van de functie belangrijker is dan duidelijkheid over het salaris. Tussen de verschillende leeftijdsgroepen zijn er weinig tot geen verschillen in welke benaderfactoren het belangrijkste worden gevonden.

Wat is een goed salaris?

In deze kandidatenmarkt wordt er in grote mate gehunt op talent en wordt potentieel talent direct benaderd om te prikkelen om te wisselen van baan. Bij zowel de pull- als benaderfactoren is zichtbaar dat het salaris voor de Nederlandse beroepsbevolking het belangrijkste is. Voor recruiters is het dan ook van belang om duidelijkheid te creëren, vooral wat betreft het salaris en de inhoud van de functie. Maar naast duidelijkheid is ook het aanbieden van een goed salaris van belang. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met wat andere organisaties als salaris voor deze functie aanbieden. Door de range van aangeboden salarissen als benchmark te gebruiken kan er een goed salaris worden vastgesteld.

Benieuwd naar hoe uw salarisaanbod zich verhoudt tegenover het salarisaanbod voor deze functie in de arbeidsmarkt? Of wilt u meer weten over hoe belangrijk salaris en andere arbeidsvoorwaarden zijn voor uw specifieke doelgroep? Met G!ant heeft u onder andere in enkele klikken inzicht in de pull- en benaderfactoren van specifieke doelgroepen, zowel binnen als buiten Nederland.

G!ant zal over een aantal weken live gaan. Wilt u op de hoogte blijven van G!ant en het laatste nieuws omtrent de arbeidsmarkt? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief