Nieuws & blogs

Dit zijn de redenen waardoor de zorg veel kandidaten verliest

De cijfers liegen er niet om; het aantal vacatures in de zorg steeg dit jaar met 60% en er is een grote schaarste onder zorgpersoneel. Het stijgende tekort in de zorg speelt al jaren, en tot nu toe is dit probleem nog niet opgelost. Uit eerdere data van Intelligence Group bleek dat er veel onbenut potentieel ligt; 230.000 Nederlanders zijn direct beschikbaar voor de zorg. Maar dit aantal zegt niet zoveel, als je deze kandidaten in de eerste plaats niet binnenkrijgt. Of als er aan de achterkant weer net zoveel werknemers uit de zorg vertrekken.

Het afgelopen jaar zijn er ruim 8.000 vacatures bij gekomen in de zorg, terwijl er zo’n 14.000 werknemers vertrokken naar een andere branche. In plaats van extra recruiters in te zetten om meer mensen te benaderen en te werven, is het veel effectiever om te begrijpen wat deze doelgroep precies zoekt en daarop in te spelen. Het recent gepubliceerde zorgrapport, gemaakt door Intelligence Group in opdracht van HR-specialist Compagnon, geeft alvast een aantal inzichten in deze doelgroep.*

*In het rapport wordt gesproken over de zorgdoelgroep in loondienst op mbo 3/4- en hbo-niveau.

winnend werven in de zorg

Pullfactoren van de doelgroep

Eén van de belangrijkste punten die de zorgsector kan inzetten om meer mensen te vinden, is om de pullfactoren in kaart te brengen van de doelgroepen. Voor 47 procent van het zorgpersoneel is de werksfeer en een vast contract belangrijk om voor een specifieke baan te kiezen. Daarna volgt een goed salaris, dat trouwens bij de meeste Nederlanders op nummer één staat. Door schaarse profielen direct een vast contract aan te bieden, is het makkelijker om hen in de toekomst te behouden. Maar het salarisniveau moet natuurlijk wel op orde zijn. Dit is ook in de zorg een randvoorwaarde waaraan de werkgever moet voldoen.

Candidate Experience

Het werven van de juiste kandidaten begint met een goede candidate experience. Als deze op orde is, dan is de kans kleiner dat kandidaten tijdens de sollicitatieprocedure afhaken. Uit het rapport blijkt dat de belangrijkste redenen voor kandidaten om zich terug te trekken een lange reistijd is. Daarnaast noemen ze het salaris en een slechte werksfeer. Daarnaast haakt ook bijna een derde af omdat ze geen goede eerste indruk van de werkgever kregen. Een ander punt waar voor werkgevers nog veel te behalen valt, is het aanbieden van parttime mogelijkheden. Door dit te doen, kan het aantal sollicitanten voor functies in de zorg toenemen. 

Redenen van uitstroom

Opvallend is dat de meeste vakgebiedwisselaars uitstromen omdat hun contract niet werd verlengd. Tijdelijke contracten zijn dus de belangrijkste reden dat werknemers uit de zorg vertrekken. Toch geven steeds meer zorgorganisaties wel gelijk een vast contract als het functieprofiel schaars is. Daarnaast is ontevredenheid bij ruim een kwart van de wisselaars de belangrijkste reden om te veranderen naar een baan buiten de zorg. Vaak zijn ze ontevreden over zaken in de organisatie die niet goed geregeld zijn of een hoge werkdruk. Door hier aandacht aan te geven, vergroten zorgorganisaties de tevredenheid van hun huidige werknemers, en daarmee ook het behoud.

Wilt u meer weten over de zorg-arbeidsmarkt? Download hier het zorgrapport ‘Arbeidsmarkt zorg in cijfers’.

Meer inzicht in arbeidsmarktdata?

Het zorgrapport geeft alvast een aantal inzichten over de zorg als algemene groep. Wilt u meer weten over een specifieke doelgroep, zoals verpleegkundigen, tandartsassistenten of fysiotherapeuten? Met het DoelgroepenDashboard heeft u in enkele klikken inzicht in de wervingshaalbaarheid, waar en hoe u de doelgroep kunt bereiken of de regionale arbeidsmarkt. Wilt u ook slimmer werven? Vraag dan nu een demo aan.

Ja, ik wil een demo