Mei Gepubliceerd op 08-06-2022

De arbeidsmarkt in cijfers door Intelligence Group

Onderstaande tabel laat per onderwerp de huidige ontwikkelingen zien en toont een vergelijking met het verleden om de cijfers in context te plaatsen en beter te kunnen interpreteren.

tabel arbeidsmarkt in cijfers

Bron: Intelligence Group, o.b.v. CBS, Statline, CPB, UWV, ABU, FD, en Nevi data.

 

De afgelopen maand vertoonde de meeste vertrouwens- en stemmingsindicatoren een verslechtering ten opzichte van de voorgaande maand. Het producentenvertrouwen nam iets af in mei, desalniettemin is het optimisme onder producenten nog steeds groot. Voor de inkoopmanagersindex geldt min of meer hetzelfde. Het aantal uitzenduren daalde opnieuw, zowel ten opzichte van de vorige periode als dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de afname van het aantal uren, blijft de uitzendomzet nog wel toenemen. In een krappe arbeidsmarkt is het eenvoudiger om de tarieven/marges te verhogen. Na een kleine opleving in april, daalde de beurs in mei opnieuw. De dagelijkse koersschommelingen zijn relatief groot in deze onzekere tijden, daarom kijken we ook naar de gemiddelde maandkoers. In vergelijking met het hoogtepunt (november 2021) is de AEX al zo’n 15% gedaald.

Positieve uitzondering afgelopen maand was de werkloosheid. Die daalde opnieuw en daarmee werd het laagterecord van de vorige maand alweer verbeterd. Nog maar 3,2% van de beroepsbevolking is werkloos. Daarmee droogt het aanbod van arbeid verder op. Het toont wederom aan hoe uitzonderlijk de huidige situatie op de arbeidsmarkt is. Ook het consumentenvertrouwen noteerde een klein plusje. Niettemin zijn consumenten nog steeds erg somber gestemd, zo laat de vertrouwensindex met een stand van -47 zien.

Wanneer we overigens over een wat langere periode kijken, dan zien we bij alle indicatoren dat er de afgelopen zes maanden sprake is van een dalende trend (zie ook https://intelligence-group.nl/nl/arbeidsmarkt-in-cijfers/economische-groei/). Bij de meesten is ook de trend van de afgelopen twaalf maanden al omgeslagen in een lijn naar beneden. Waar 2021 voor veel indicatoren in het teken stond van sterk herstel na de flinke dip in 2020, lijkt er nu sprake van normalisatie. Daar komt bij dat er meer onzekerheid en belemmeringen zijn door de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie, personeelstekorten, tekorten aan materialen en problemen in de logistieke keten. Vooralsnog is de impact op de economische groei hiervan relatief beperkt, maar indien deze ontwikkelingen langer aanhouden ligt een recessie op de loer.

Zomeractie:

Gratis recruitment data workshop 

Als je deze zomer een abonnement afsluit op ons Talent Intelligence Dashboard Giant, krijg je een gratis workshop t.w.v 2975 euro voor het hele Recruitment team. Tijdens de workshop leer je hoe je de data uit het dashboard optimaal kunt benutten en je wervingsstrategie kunt verbeteren. Schrijf je in via de knop hieronder.

Korting wervingsanalyse

Ontvang tot 31 augustus 1.000 euro korting op een diepgaande wervingsanalyse van één of meerdere doelgroepen naar keuze. Wil je bijvoorbeeld alles weten van een database engineer zodat je hun unieke oriëntatiegedrag snapt, de belangrijkste beweegmotieven en hun drivers? Schrijf je dan in via de knop hieronder.

Alle arbeidsmarktcijfers bekijken?

Op de Arbeidsmarkt in Cijfers  pagina vind je nóg meer relevante cijfers over baanwisselingen, verwachte zoekduur, arbeidsmarktactiviteit etcetera. Daarnaast biedt de pagina meer inzicht in de bovenstaande cijfers met een uitgebreide interpretatie en ontwikkelingen gevisualiseerd in dynamische grafieken. Blijf op de hoogte via onze website, nieuwsbrieven en social media!