Juni Gepubliceerd op 05-07-2022

De arbeidsmarkt in cijfers door Intelligence Group

Onderstaande tabel laat per onderwerp de huidige ontwikkelingen zien en toont een vergelijking met het verleden om de cijfers in context te plaatsen en beter te kunnen interpreteren.

Tweede kwartaal

In het tweede kwartaal werden wederom records gebroken op de arbeidsmarkt. Terwijl de vraag naar arbeid blijft toenemen, blijkt dat het aanbod steeds verder opdroogt. Niet alleen is de werkloosheid zeer laag, ook de arbeidsmarktactiviteit (het aandeel mensen dat actief op zoek is naar ander werk) is met 11,6% historisch laag. Ondanks de voor werknemers zeer gunstige arbeidsmarkt, blijven mensen een afwachtende houding aannemen. Dat maakt het voor werkgevers nog moeilijker om personeel te werven. Als gevolg van de grote krapte op de arbeidsmarkt en de lage arbeidsmarktactiviteit is de sourcingsdruk – de mate waarin mensen worden benaderd voor ander werk door werkgevers, recruiters en/of bureaus – ook in het tweede kwartaal verder toegenomen. Nog niet eerder werden mensen zo vaak benaderd. Ondanks het passieve arbeidsmarktgedrag van werknemers, is de mobiliteit wel weer toegenomen. Bijna 1,8 miljoen mensen vonden de afgelopen twaalf maanden ander/nieuw werk. Intelligence Group zag nog niet eerder zo’n groot aantal baanwisselingen.

Omslag nabij

Een omslag op de arbeidsmarkt is echter nabij. Bijna alle economische indicatoren duiden namelijk op een afkoeling van de economie, die bij een aanhoudende hoge inflatie, een laag (consumenten)vertrouwen, een bijna structureel tekort aan mensen en materialen en een mogelijke opleving van het coronavirus zomaar kan resulteren in een recessie. Op dat moment moet de krapte op de arbeidsmarkt ook wel gaan afnemen. Personeelstekorten zullen niet opeens als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar misschien geeft het werkgevers iets meer ademruimte. Gelet op de economische indicatoren valt op dat bijna overal de trend over zowel het afgelopen half jaar als het afgelopen jaar dalend is (zie ook https://intelligence-group.nl/nl/arbeidsmarkt-in-cijfers/economische-groei/). Het consumentenvertrouwen is in juni gedaald naar het laagste punt ooit. Cijfers van de ABU lieten zien dat het aantal uitzenduren flink afnam (-11%). Voor het eerst sinds lange tijd nam bovendien ook de omzet in de uitzendsector af. Op de beurs is de daling van de koersen al eind vorig jaar ingezet. De AEX daalde de eerste zes maanden van dit jaar met ruim 17% en kende het slechtste half jaar sinds tijden. Sommige vertrouwensindexen staan er in absolute zin nog wel goed voor, zoals het producentenvertrouwen en de inkoopmanagersindex, maar ook daar is de trend duidelijk naar beneden.

Alle arbeidsmarktcijfers bekijken?

Op de Arbeidsmarkt in Cijfers  pagina vind je nóg meer relevante cijfers over baanwisselingen, verwachte zoekduur, arbeidsmarktactiviteit etcetera. Daarnaast biedt de pagina meer inzicht in de bovenstaande cijfers met een uitgebreide interpretatie en ontwikkelingen gevisualiseerd in dynamische grafieken. Blijf op de hoogte via onze website, nieuwsbrieven en social media!

Intelligence Group is Europees marktleider in het verzamelen en verrijken van arbeidsmarktdata. Deze data maken wij beschikbaar middels slimme en eenvoudig te gebruiken tools, waarmee werkgevers en recruiters hun recruitmentstrategie kunnen optimaliseren. Wil je meer informatie over hoe onze oplossingen jou kunnen helpen bij jouw wervingsproblemen? Neem alvast een kijkje in ons Dashboard  https://intelligence-group.nl/nl/inzage-in-giant/ of bel ons tel:+31887302800 of mail ons info@intelligence-group.nl

Zomeractie:

Gratis recruitment data workshop 

Als je deze zomer een abonnement afsluit op ons Talent Intelligence Dashboard Giant, krijg je een gratis workshop t.w.v 2975 euro voor het hele Recruitment team. Tijdens de workshop leer je hoe je de data uit het dashboard optimaal kunt benutten en je wervingsstrategie kunt verbeteren. Schrijf je in via de knop hieronder.

Korting wervingsanalyse

Ontvang tot 31 augustus 1.000 euro korting op een diepgaande wervingsanalyse van één of meerdere doelgroepen naar keuze. Wil je bijvoorbeeld alles weten van een database engineer zodat je hun unieke oriëntatiegedrag snapt, de belangrijkste beweegmotieven en hun drivers? Schrijf je dan in via de knop hieronder.