Meest favoriete werkgevers in Europa Gepubliceerd op 12-10-2022

Amerikaanse werkgevers domineren meest favoriete Europese werkgevers.

Amazon meest populaire Europese werkgever.

Rotterdam 12 oktober  –  Zes van de tien meest favoriete werkgevers in Europa heeft zijn oorsprong in Amerika. Hieronder vallen; Amazon, Microsoft, Google, Apple, Coca Cola en IBM. In de Europese top 10 komen ook Duitse, Zweedse en Britse werkgevers voor. Opvallend is dat IT’ers en Technici vaker interesse hebben in de automotive branche, mede ingegeven voor de masculiniteit van de doelgroep.

De vrouwelijke doelgroep heeft juist interesse in bedrijven in de retail en sociale organisaties. Hieronder vallen Europese supermarktketens, modegiganten en drogisterijen. Deze zijn vaak wel van Europese bodem. Verder valt op dat bij theoretisch opgeleiden studenten er meer dan gemiddeld interesse is in grote consultancy bedrijven. De top 10 van favoriete werkgevers onder theoretisch opgeleiden studenten:

1.       Amazon

2.       Google

3.       Microsoft

4.       Apple

5.       NHS

6.       Ikea

7.       Coca Cola

8.       Lidl

9.       IBM

10.    BMW

Geen één Europese werkgever, wel nationale favorieten

Europese werkgevers zijn vooral nationaal sterk. Bedrijven als Ikea, BMW en Lidl ontstijgen hun nationale populariteit al is volstrekt helder uit welke landen de origine van deze werkgevers liggen. Er is in Europa derhalve nauwelijks sprake van echt Europese werkgevers. Een speelveld waar Amerikaanse werkgevers dankbaar gebruik maken in de ‘war for talent’. “De wereldwijde krapte op de arbeidsmarkten en in het bijzonder in Europa en Amerika maakt het belang van een sterk werkgeversmerk evident. Amerikaanse bedrijven hebben een sterk voordeel in de wereldwijde war for talent door hun sterke voorkeur onder talent. Europese werkgevers moeten groter denken en acteren om een vuist te maken op de Europese en wereldwijde arbeidsmarkt”,  aldus Geert-Jan Waasdorp, CEO Intelligence Group.

In de huidige krappe arbeidsmarkt is het een missie voor bedrijven om talent aan te trekken en te behouden. Employer branding wordt dit jaar door organisaties nog meer gezien als topprioriteit om de zoektocht naar talent te vereenvoudigen. Een goede employer branding helpt namelijk bij het aantrekken, aannemen en behouden van talent. De eerste stappen in de richting van de lijst met favoriete werkgevers is door goede en eerlijke arbeidsvoorwaarden te bieden, goed voor het eigen personeel te zorgen, toekomstperspectief, ontwikkeling te bieden en de bekendheid hiervan te vergroten bij het publiek.

Meest favoriete werkgever per land:

België: Google                                                 Litouwen: Telia

Bulgarije: Lidl                                                   Nederland: Rijksoverheid

Denemarken: Novo Nordisk                          Noorwegen: Equinor

Duitsland: Siemens                                        Oostenrijk: Microsoft

Estland: Telia                                                   Polen: Orlen

Frankrijk: EDF                                                   Portugal: Google

Finland: Nokia                                                  Roemenië: Coca Cola

Griekenland: Google                                       Slovenië: KRKA

Hongarije: Mol                                                  Slowakije: Kaufland

Hungary                                                             Spanje: Amazon

Ierland: Google                                                Tsjechië: Cez Group

Italië: Amazon                                                  United Kingdom: NHS

Kroatië: DM                                                       Zwitserland: Google

Letland: Latvenergo

 

 

Over het onderzoek van Intelligence Group

De resultaten komen uit het Europese arbeidsmarktonderzoek van Intelligence Group 2022. Hiervoor wordt jaarlijks data verzameld van verschillende doelgroepen op de arbeidsmarkt. Aan dit onderzoek hebben meer dan 100.000 respondenten uit 27 Europese landen deelgenomen. Op basis hiervan is het rapport met de meest favoriete werkgevers opgesteld. Daarin zijn de doelgroepen IT-professionals, technici, vrouwen en studenten gerapporteerd. Verder zijn de meest favoriete werkgevers per land inzichtelijk gemaakt.

Meer informatie

Wil je graag het volledige rapport ontvangen? Download deze dan hier. Wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met Geert-Jan Waasdorp geert-jan@intelligence-group.nl.

Ontvang het rapport over de meest favoriete werkgever in Europa

"*" geeft vereiste velden aan

GDPR*
Ik wil graag de maandelijkse nieuwsbrief ontvangen en weet dat ik altijd kan uitschrijven.
GDPR
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.