In 2023/24 is aan 3.426 studenten in hun laatste studiejaar op het mbo, hbo en wo gevraagd wat hun plannen zijn na het afronden van de studie. Uit analyses voor dit nationaal campus recruitment onderzoek zijn interessante verschillen te ontdekken.
Zo laten de afgestudeerde masters een duidelijk afwijkend patroon zien in hun voorkeuren na het behalen van hun bul. Zij willen meer dan de studenten op andere niveaus naar het buitenland, of om er te werken (14%) of om een (wereld)reis te maken (22%). Het buitenland lonkt dus voor de academici, terwijl dat voor studenten op mbo en hbo-niveau beduidend lager is.
Wo-masters blijken ook meer dan gemiddeld geïnteresseerd in een traineeship. 1 op de 4 gaat na het behalen van de studie solliciteren op een traineeship. Onder hbo-studenten ligt dit op 9 procent en bij mbo-studenten op 3 procent. Het feit dat dit onder deze groepen studenten zo achterblijven, wordt sterk bepaald doordat er beperkt aanbod is van traineeships op mbo- en hbo-niveau. Zeker op mbo-niveau is dat eerder een uitzondering dan een regel, al hebben de Gemeente Amsterdam en diverse bedrijven die bezig zijn in de energietransitie, hier al wel positief op ingespeeld. Hier ligt, zeker gezien de schaarste op de arbeidsmarkt, nog een interessante kans voor andere werkgevers die succesvol willen zijn op de mbo- en hbo-campus.
Masterstudenten kiezen ook eerder, in tegenstelling tot andere studenten, voor werkervaringsstages na afronding van hun opleiding. Dit is veelal studiespecifiek, en komt bijvoorbeeld veel voor bij studenten met een rechtenachtergrond. In de campusrecruitmentstrategie kunnen werkgevers expliciet inspelen om (goed) betaalde ervaringsstageplekken aan te bieden. Een laagdrempelige manier om studenten te verleiden een kijkje in de keuken te nemen. Ook deze vorm kan een inspiratie zijn voor werkgevers die mbo- en hbo-studenten willen verleiden.
Van de mbo- en hbo-studenten wil 11 procent na afronding van de studie voor zichzelf beginnen, als zzp’er of als ondernemer van een (klein) bedrijf. Dit is ruim 2 keer zoveel als de studenten met een academische bachelor of master-opleiding. Hoe praktischer de opleiding voor starters, hoe groter de kans dat zij voor zichzelf willen beginnen. Precies het omgekeerde zien we als mensen 20 of meer jaren werkervaring hebben. Dan zijn het juist de academici die vaker zzp’er worden.
Na het afronden van de studie lonkt werken, doorstuderen of het maken van een (wereld)reis. Slechts 3 procent van de studenten neemt vrijwilligerswerk mee als optie na afronding van de opleiding. Waar deze generatie bekend staat om het belang dat zij hecht aan zingeving in het werk, gaat het hier nagenoeg altijd wel om een betaalde baan. Van de studenten neemt dus 97 procent vrijwilligerswerk niet mee als een van de opties voor na afronding van de opleiding.
Weinig opvallend: 7 van de 10 studenten die op het punt staan hun wo-bachelor te halen, zeggen van plan te zijn op te gaan voor een vervolgstudie, doorgaans een master in dezelfde richting. Ook voor 42% van de mbo-studenten is het behalen van hun mbo-diploma zelden een eindpunt. Zij overwegen doorgaans door te stromen naar het hbo.
Meer informatie over de onderzoeken van Intelligence Group, de campusdata of het nationaal campus recruitment onderzoek 2025 is te vinden op:
Overige