Nieuws & blogs

Zo vind je een baan! Een helpende hand aan baanzoekers en organisaties

De situatie rondom het COVID-19 virus heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt: veel mensen komen zonder baan te zitten en de druk op de arbeidsmarkt wordt vergroot. Het aantal baanzoekers groeit en tegelijkertijd zijn er minder banen beschikbaar. Dorien Waasdorp bespreekt haar kijk op de arbeidsmarkt en geeft tips over hoe organisaties en baanzoekers zich kunnen aanpassen aan de crisis.

De crisis die COVID-19 heeft aangewakkerd leidt tot een krappere arbeidsmarkt. Mensen verliezen hun baan, en bedrijven hebben vacaturestops of krijgen veel meer sollicitanten op hun uitgezette vacatures. ‘Door de verkrapping van de arbeidsmarkt bevinden veel mensen zich in een spannende en angstige tijd, vooral omdat er nog geen einddatum is te verbinden aan deze situatie’, aldus Dorien Waasdorp, Interim HR manager en recruitment trainer. ‘Het geeft mensen een onrustig gevoel: mensen verliezen het gevoel van richting en focus, en deze focus is juist zo belangrijk bij het sollicitatieproces.’ Om baanzoekers te helpen om de laatste sollicitatietips te horen en om opvallen in die grote stapel sollicitaties heeft Dorien Waasdorp de e-learning ‘Zo vind je een baan!’ voor Intelligence Group opgezet.

De e-learning biedt baanzoekers dus een helpende hand tijdens solliciteren in deze lastige tijd. ‘Mensen hebben vaak geen idee hoe zij een baan moeten zoeken. Intelligence Group beschikt data over de zoekkanalen die baanzoekers gebruiken en hoe zij deze benutten, en ik kan met mijn HR expertise een praktische vertaalslag maken hoe baanzoekers hun zoektocht het beste kunnen doorlopen’, aldus Dorien Waasdorp. Dorien beschrijft haar e-learning als een praktische training om een nieuwe baan te zoeken. ‘We behandelen in de modules verschillende aspecten in het sollicitatieproces, zoals hoe je een opvallend CV maakt, hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft, hoe je je netwerk effectief kunt inzetten, en hoe je je uiteindelijk kunt onderscheiden van andere kandidaten. Voor wie al een lange tijd niet heeft gesolliciteerd geven we tips en tricks die een up-to-date kijk geven op hoe je bepaalde zaken tegenwoordig het beste doet. Uiteindelijk is het ons doel om baanzoekers zelfverzekerder te maken (“want hoe moet dat eigenlijk solliciteren”) door hen beter te laten begrijpen hoe recruiters naar hen kijken’, aldus Waasdorp.

Naast sollicitanten hebben ook organisaties baat bij de e-learning. ‘Loopbaanprofessionals kunnen onze e-learning gebruiken om hun klanten te begeleiden bij het vinden van een baan. Maar ook bedrijven die afscheid willen nemen van hun medewerkers kunnen de e-learning toepassen om deze mensen toch een steuntje in de rug geven door te helpen bij het vinden van een nieuwe baan’. We zien dat in tijden van reorganisatie en zeker in crisis, de e-learning toch een bepaalde moed kan inspreken. Waasdorp belicht meerdere situaties waarin e-learning bedrijven verder op weg helpt. Zo noemt zij bijvoorbeeld dat outplacementbureaus de e-learning kunnen gebruiken ter ondersteuning van een face-to-face (offline) training. Vooral in deze tijd, waar we opzichtelijk minder face-to-face contact hebben, kunnen online trainingen extra bemoedigen.

De arbeidsmarkt verandert door de crisis, dat is duidelijk. En daarom is het volgens Dorien Waasdorp belangrijk om met een vooruitkijkende blik naar je mensen en hun vaardigheden te kijken. ‘Als je weet dat je binnenkort afscheid moet gaan nemen van je medewerkers, bied je mensen dan de juiste hulpmiddelen aan om hun kans op de arbeidsmarkt te vergroten. Zo maak je ze fit for the future door het versterken van sollicitatie skills en netwerk kennis. Want in deze tijd is het aanscherpen van je medewerkers’ vaardigheden extra belangrijk’.

Meer informatie over de e-learning ‘Zo vind je een baan!’

Intelligence Group heeft een innovatieve methode ontwikkeld waarbij werkzoekenden met een datagedreven aanpak de middelen in handen krijgen om zelfstandig en effectief aan de slag te gaan. Wilt u meer weten over onze e-learning ‘Zo vind je een baan!’? Klik op de knop hieronder voor informatie over de inhoud van de e-learning, wat deze e-learning voor u kan betekenen, en hoe u de e-learning kunt aanvragen.

MEER OVER DE E-LEARNING