Nieuws & blogs

Wie zijn de meest favoriete werkgevers van Roemenië? Het negende grootste land van de Europese unie

Roemenië kent vele culturen, talen en religies. Het heeft de zevende grootste populatie en is het negende grootste land van de Europese Unie. De populatie kent naast Roemenen ook Hongaren, Duitsers en ook de Roma (zigeuners). Er wonen ongeveer 20 miljoen mensen, van wie 2,6 miljoen in de hoofdstad Boekarest, de tiende grootste stad van de Europese Unie. Boekarest is economisch gezien de meest bloeiende stad van Roemenië en een van de belangrijkste industriële centra en verkeersknooppunten van Oost-Europa. Als meest ontwikkelde stad in Roemenië heeft Boekarest ook een groot aantal educatieve faciliteiten. Wij kijken graag vanuit (internationaal) arbeidsmarktperspectief en hebben uitgezocht welke werkgevers het meest favoriet zijn onder de Roemeense beroepsbevolking.

Microsoft op nummer één

In de top 10 staan veel internationale bedrijven met op nummer één Microsoft, de tweede plaats is voor Google en Orange staat op de derde plek. Verder zien we dat telefoonaanbieders T-Mobile en Vodafone volgen. Op de zesde plaats staat Petrom. Petrom is een Roemeens geïntegreerd oliebedrijf. Het is dé grootste onderneming in Roemenië en de grootste olie- en gasproducent in Zuidoost-Europa waar zo’n 13.000 mensen werken. Petrom bestaat al ruim 160 jaar en was een van de eerste oliebedrijven ter wereld. Kenmerken om te werken bij Petrom zijn: internationale mogelijkheden in een uitdagende industrie maar ook betekenisvol werk. Hun motto is ‘creating jobs to create the future’.

Na Petrom staat het Zuid-Koreaanse Samsung op de zevende plaats, gevolgd door Contintental, een Duitste fabrikant van banden, remsystemen en andere voertuigonderdelen. Coca Cola en Amazon staan op de negende en tiende plek.

De top 10 favoriete werkgevers in Roemenië

Ranking

Werkgever

 

1

Microsoft

2

Google

3

Orange

4

T-mobile

5

Vodafone

6

Petrom

7

Samsung

8

Continental

9

Coca Cola

10

Amazon

Bron: Global Talent Acquisition Monitor

Er is maar één Roemeens bedrijf in de top 10 te vinden

Het meest opvallende aan de favoriete werkgevers in Roemenië is het gegeven dat er maar één Roemeens bedrijf tussen zit. De overige bedrijven zijn allemaal internationale bedrijven die vrijwel over de hele wereld bekend zijn. Dit sluit goed aan bij de gemixte populatie die niet alleen uit Roemenen bestaat. Bent u als Roemeense of internationale werkgever op zoek naar talent in Roemenië? Dan is het goed om te weten wat de doelgroep belangrijk vindt bij het vinden van een baan en werken in Roemenië. De whitepaper ‘Candidate Experience in Europa’ gaat hier uitgebreid op in.

Meer inzicht in arbeidsmarktdata?

Bovenstaande data is afkomstig uit het Europese arbeidsmarktonderzoek van Intelligence Group: de Global Talent Acquisition Monitor (GTAM). Dit onderzoek is uitgevoerd onder 60.000 unieke respondenten.  De data uit GTAM zijn online beschikbaar in het European Recruitment Dashboard, waarin ook data van Jobfeed van Textkernel zijn verwerkt.

Met het European Recruitment Dashboard kunt u slimmer internationaal gaan werven. Het dashboard geeft u toegang tot data uit 28 landen in Europa en 500 beroepsgroepen. Hiermee kunt u uw recruitmentstrategie op de Europese arbeidsmarkt ontwikkelen en bijsturen. Wilt u meer informatie over dit innovatieve dashboard? Vraag dan een demo aan.

JA, IK WIL EEN DEMO