Nieuws & blogs

Wat zijn de skills for the future voor de Nederlandse ziekenhuizen?

De zorg tijdens corona

De zorgsector en de ziekenhuisbranche in het bijzonder hebben het in het afgelopen jaar zwaar te verduren gehad. Meerdere keren zijn de ziekenhuizen overvol geraakt als gevolg van de coronabesmettingen en dat heeft natuurlijk met name impact gehad op het ziekenhuispersoneel. Het merendeel van het personeel heeft dan ook vaak overuren moeten draaien. Het feit dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in de afgelopen periode is gedaald is uiteraard een goed teken, maar de druk zit er nog flink op. 

Los van het feit dat het ziekenhuispersoneel alle hens aan dek moest zetten in het afgelopen jaar, hebben deze onvoorziene omstandigheden ook gevraagd om enige mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Dit heeft zich weer vertaald in een veranderende vraag naar skills en vaardigheden die het personeel dient te bezitten. Wat zijn de snelst groeiende en meest gevraagde skills als het gaat om de ziekenhuisbranche in Nederland? Daar geeft dit rapport antwoord op. 

Professionele, IT en soft skills

In deze skills analyse, speciaal ontwikkeld voor de ziekenhuisbranche in Nederland, heeft Intelligence Group de snelst groeiende skills in de afgelopen drie jaar binnen de ziekenhuisbranche onder de loep genomen. Er is onderscheid gemaakt tussen: professionele, IT, en sociale skills. Zo is Klinisch Onderzoek de snelst groeiende professionele skill voor ziekenhuispersoneel en komen skills als Agile, Scrum en AI terug in de snelst groeiende IT skills. De informatie uit dit rapport is dan ook enorm handig bij het schrijven van nieuwe vacatureteksten of het bepalen van een wervingsstrategie.

De ziekenhuizen die in de analyse zijn meegenomen zijn: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis, Diakonessenhuis, Erasmus MC, HagaZiekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Maastricht UMC+, Rijnstate, Rode Kruis Ziekenhuis, UMC Utrecht

Wilt u meer weten en bent u benieuwd naar alle uitkomsten van het onderzoek? Klik dan hieronder om het rapport te downloaden!