Nieuws & blogs

Update kwartaalcijfers: hoogste arbeidsmarktvertrouwen sinds meting 2012

De verwachte zoekduur naar een nieuwe baan in Nederland is nóg verder afgenomen. Zo laten de laatste cijfers van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek in het tweede kwartaal van 2018 zien dat deze verwachte zoekduur van gemiddeld bijna 7 maanden in 2012, in de afgelopen jaren verder gedaald is naar slechts 4,4 maanden. Deze cijfers benadrukken nogmaals de aantrekkende economie en het vertrouwen dat werknemers in de huidige arbeidsmarkt hebben.

Naast de toename van het werknemersvertrouwen zien we nog een aantal opvallende ontwikkelingen op de arbeidsmarkt:

  • Zo is de sourcingsdruk toegenomen: 26,6% van de beroepsbevolking wordt minimaal een keer per kwartaal benaderd, ten opzichte 24,1% in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij zien we dat Engineers momenteel het vaakst benaderd worden (53,3% wordt minimaal eens per kwartaal benaderd).
  • Daarnaast neemt de mobiliteit verder toe. Zo vonden 1,3 miljoen Nederlanders in de afgelopen 12 maanden (ander) werk. Een toename van 59.000 mensen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • Ook zien we dat de groep latente baanzoekers in Nederland momenteel met een aandeel van 46% groter is geworden dan de groep die helemaal niet op zoek is naar (ander) werk (43%).
  • En kunnen we op basis van ons eigen ontwikkelde prognosemodel de verwachting stellen dat het aantal vacatures verder zal toenemen tot ruim boven de 1,1 miljoen in 2018 en 2019.

Bent u benieuwd naar meer cijfers over het tweede kwartaal in 2018? Neem dan een kijkje op onze pagina ‘’arbeidsmarkt in cijfers’’.

bekijk de laatste cijfers over q2 2018

 

Arbeidsmarkt in cijfers
Intelligence Group onderzoekt voortdurend de dynamiek op de arbeidsmarkt. Elk kwartaal updaten we onze arbeidsmarktdata en delen we de belangrijkste bevindingen met u. Zo krijgt u in één oogopslag een beeld van de ontwikkelingen en tendensen op de Nederlandse arbeidsmarkt.