Nieuws & blogs

Trends en externe factoren die de MSP markt 2020-2021 aansturen

Het aanbieden van een MSP (Managed Service Provider) service was vroeger vrij eenvoudig. Beheer leveranciers, zorg voor een goed Vendor Management System (VMS) en voer het programma efficiënt uit. Dit verandert echter snel. De mogelijkheden die data en tooling bieden, het tekort aan talent en de steeds toenemende complexiteit van regelgeving, het leidt er allemaal toe dat MSP klanten meer van hun providers verwachten. Voor aanbieders zelf betekent dit dat zij hun dienstverlening moeten uitbreiden. Al deze veranderingen in de MSP markt worden onderzocht in de white paper ‘Trends and External Factors driving the MSP market 2020-2021’, gepubliceerd door Intelligence Group.

Intelligence Group besloot om de balans op te maken van waar deze snel veranderende markt zich in een nieuw decennium bevindt. Wat zijn de belangrijkste trends, welke externe factoren sturen deze trends, kortom, waar gaat de MSP-markt naartoe? Hiervoor hebben we een groep van negen experts uit het veld gevraagd om hun inzichten te delen over zeven onderwerpen: algemene marktontwikkelingen, diensten, klanten, concurrentie, ontwikkelingen op het gebied van regelgeving, data en tooling. Op deze manier schetsen we een zo volledig mogelijk beeld van MSP.

Klik hier om de volledige white paper te downloaden.

Ontwikkelingen op de MSP-markt 2020-2021

De MSP markt kende vorig jaar een snelle groei en lijkt niet te vertragen in 2020. Nieuwe industrieën nemen MSP over terwijl een groeiend aandeel van middelgrote organisaties MSP begint te zien als een dienst die van waarde kan zijn. Tegelijkertijd willen grote organisaties overstappen op de totale talentaanpak. We verwachten dat de MSP markt in Europa en in de industrieën zal groeien, waarbij een groot deel van de marktgroei wordt aangedreven door middelgrote bedrijven. Tegelijkertijd willen grote bedrijven die al MSP diensten gebruiken, hun diensten verbreden.

Bovendien vervaagt het onderscheid tussen flexibele en vaste arbeidsovereenkomsten, evenals de lijn tussen diensten zoals RPO en MSP. Het leidt tot de opkomst van het totale talentmodel en MSP providers die meer diensten willen aanbieden met een nog grotere waarde. Overstappen op diensten met meer waarde, betekent wel dat de vaardigheden van recruiters steeds belangrijker worden voor het succes van providers. Tegelijkertijd verwachten klanten meer van hun MSP provider. Ze willen advies over het tekort aan talent en de snelle technologische ontwikkelingen. Een gebied waarop klanten willen dat MSP's ondersteuning bieden is het omgaan met het tekort aan talent.

Naarmate de markt voor MSP services groeit, komen er nieuwe spelers op de markt. Lokaal proberen makelaars hun diensten om te zetten in MSP. In sommige gevallen stelt technologie klanten in staat zelf MSP services te doen. Bovendien verschijnen er nieuwe uitdagers aan de horizon. Online platforms waar freelancers die overal werken hun diensten aanbieden.

Op veel markten proberen regeringen tijdelijke en freelance arbeid te reguleren. Voor klanten van MSPs blijft de naleving van snelle veranderingen in de regelgeving een belangrijk punt in hun gedachten, wat een belangrijk verkoopargument voor MSP leveranciers versterkt. We verwachten van overheden dat ze wetgeving rond freelancers of onafhankelijke aannemers reguleren, terwijl de markt zelf alleen maar groter wordt.

Binnen een MSP programma worden grote hoeveelheden data gegenereerd. Dit soort meer traditionele datasets worden verbeterd door externe data toe te voegen. Klanten van MSP-providers zullen dit in toenemende mate gebruiken om prognoses uit te voeren en operationele en strategische beslissingen te nemen. Bovendien is MSP altijd een zeer technologie gedreven dienst geweest. Automatisering kan processen veel efficiënter maken en kosten helpen besparen. Investeringen in technologie binnen HR zijn nog steeds erg groot. Het leidt tot continue nieuwe tooling die MSP providers en hun klanten kunnen toepassen.

In deze white paper hebben we de bovengenoemde expertopvattingen samengevoegd in een overzicht van waar de markt is en waar we denken dat die heen gaat. Hieruit ontstaat een beeld van een MSP markt die sterk in beweging is.

Wil je meer weten over de ontwikkelingen in de MSP-markt? Download hieronder de volledige white paper ‘Trends and External Factors driving the MSP market 2020-2021'. De white paper is voor iedereen gratis te downloaden.

Download white paper