Nieuws & blogs

Top 50 Nederlandse scale-ups: naar welke (IT-)skills zijn ze op zoek?

Het creëren van nieuwe banen

Robotisering en automatisering hebben er voor gezorgd dat vele banen in de afgelopen jaren zijn verdwenen en deze trend zal zich naar verwachting doorzetten. Zo voorspelde het World Economic Forum in 2016 al dat ruwweg 5 miljoen banen voor 2020 verloren zouden gaan als gevolg van AI, nanotechnologie, biotechnologie en andere ontwikkelingen.

Aan de andere kant zijn deze technologische ontwikkelingen ook gunstig voor het creëren van miljoenen andere banen. Los van het feit dat de ontwikkelingen nieuwe banen creëren, gaat dit vaak ook gepaard met inhoudelijke veranderingen in de huidige banen. Ook de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we op een andere manier invulling hebben moeten geven aan de vereisten voor nieuw en huidig personeel. Hierbij gaat het met name om veranderingen in gevraagde skills in bepaalde sectoren. Wat zijn de snelst groeiende skills in deze sectoren? Hier heeft Intelligence Group onderzoek naar gedaan.

Professionele, IT en soft skills

In deze skills analyse, speciaal ontwikkeld voor de top 50 scale-ups van Nederland, heeft Intelligence Group de snelst groeiende skills in de afgelopen drie jaar binnen de scale-up sector onder de loep genomen. Er is onderscheid gemaakt tussen: professionele, IT, en sociale skills. Zo staan SQL, PHP en data-analyse in de top 3 snelst groeiende IT skills van het afgelopen jaar en is gebruikerservaring (UX) de snelst groeiende professionele skill bij scale-ups. De informatie uit dit rapport is dan ook enorm handig bij het schrijven van nieuwe vacatureteksten of het bepalen van een wervingsstrategie.

De scale-ups die in de analyse zijn meegenomen zijn onder andere: Adyen, Bunq, Felyx, Just Eat Takeaway, Mollie, ParkBee, Picnic, Swapfiets, Temper en WeTransfer

Wilt u meer weten en bent u benieuwd naar alle uitkomsten van het onderzoek? Klik dan hieronder om het rapport te downloaden!