Nieuws & blogs

Top 10 jobboards 2020 in Duitsland: een opmars voor sociale platformen

In 2020 heeft Intelligence Group onderzoek gedaan naar de meest gebruikte en favoriete jobboards onder actief werkzoekenden in Duitsland. In de top 10 staat Indeed in 2020, net als in het jaar daarvoor, bovenaan de lijst van meest gebruikte jobboards. Hierop volgen StepStone en Monster met respectievelijk een tweede en derde plek. De top 3 voor actief werkzoekenden is daarmee niet veranderd tussen 2019 en 2020, terwijl dit in België wel het geval was. Arbeitsagentur heeft haar vierde plek in 2019 verloren en moet het in 2020 doen met een zevende plaats, aangezien XING en LinkedIn beide zijn gestegen naar respectievelijk een vierde en vijfde plek. Waar LinkedIn in Nederland op de tweede plek in de top 10 staat, staat het social platform in België en Duitsland niet tussen de top 3 favoriete jobboards. In deze landen gaan actief werkzoekenden blijkbaar eerder via de traditionele jobboards op zoek naar een baan dan via platformen zoals LinkedIn of Facebook. De top 10 wordt afgerond met stellenanzeigen.de en Facebook welke voorheen beide buiten deze top 10 vielen.

 

 Top 10 jobboards voor actief werkzoekenden in Duitsland in 2020

Ranking

Vorig jaar (2019)

Jobboard

1.

(1)

indeed.de

2.

(2)

stepstone.de

3.

(3)

monster.de

4.

(5)

xing.de

5.

(7)

linkedin.de

6.

(4)

arbeitsagentur.de

7.

(6)

jobboerse.de

8.

(8)

meinestadt.de

9.

(> 10)

stellenanzeigen.de

10.

(> 10)

facebook.de

Bron: Intelligence Group 2020, GTAM

 

Meest gebruikte jobboards door vraag- en aanbodzijde van arbeidsmarkt

Met behulp van data afkomstig van Jobfeed is een analyse gemaakt op de favoriete jobboards van intermediairs en directe werkgevers. Onderstaande tabel toont een samengestelde weergave van de top 10 meest gebruikte jobboards door wederom actief werkzoekenden, in contrast met de vraagzijde, namelijk de top 10 voor intermediairs en directe werkgevers. Hierin zijn een aantal opvallende bevindingen noemenswaardig. Zo verschilt de eerste plek van werkzoekenden met die van de intermediairs en werkgevers, die Careerjet als meest gebruikte jobboard aangeven. XING lijkt te verschillen in voorkeur tussen de gemeten groepen, maar heeft bij intermediairs duidelijk de hogere voorkeur. Ook jobboards meinestadt.de en stellenanzeigen.de worden genoemd door actief werkzoekenden, maar worden minder ingezet door intermediairs en werkgevers. Verder blijkt dat ondanks dat Stepstone de op één na meest genoemde jobboard voor actief werkzoekenden in Duitsland is, hier bij lange na niet de meeste vacatures op worden geplaatst en bij intermediairs zelfs niet voorkomt in de top 10. Uit de tabel blijkt ook dat de jobboards die werkgevers gebruiken iets meer overeenkomsten tonen met die van werkzoekenden dan intermediairs. Bij deze analyse moet wel vermeld worden dat de verschillen tussen vraag- en aanbodzijde ook deels veroorzaakt kunnen worden door het feit dat sommige websites en/of jobboards lastig te observeren zijn of dat de data niet te achterhalen is.

Ook tussen de intermediairs en werkgevers zijn een aantal verschillen zichtbaar. Zo staat Neuvoo bij intermediairs op de vierde plek, waar deze voor directe werkgevers op de negende plek staat. Tevens staan er een aantal jobboards gericht op de uitzendbranche en platformen voor freelancers in de top 10 voor intermediairs, zoals Freelancer. Deze staan logischerwijs niet in de top 10 voor directe werkgevers. Andersom geldt dat jobboards RegioBizz, Timeworkers en info-zeitarbeit.de uit de top 10 voor werkgevers niet voorkomen in het lijstje voor intermediairs.

 

Top 10 jobboards voor actief werkzoekenden, intermediairs en directe werkgevers in 2020

Jobboard

Werkzoekenden

Werkgevers

Intermediairs

indeed.de

1.     

stepstone.de

2. 10.  

monster.de

3.   8.

xing.de

4. 3. 5.

linkedin.de

5.    

arbeitsagentur.de

6. 2. 3.

jobboerse.de

7.    

meinestadt.de

8.    

stellenanzeigen.de

9.    

facebook.de

10.    

careerjet.de

 

1.

1.

neuvoo.de

 

4.

9.

lokale-kleinanzeigen.de

 

5.

 

freelancer.de

 

6.

 

bild.de

 

7.

 

jobfinder.de

 

8.

 

jozoo.de

 

9.

7.

regiobizz.de

  . 2.

timeworkers.de

    4.

info-zeitarbeit.de

    6.

gs-company.de

    10.

 Bron: Intelligence Group 2020, GTAM, Jobfeed 2020

 

Ook tussen Duitsland en zijn buurlanden België en Nederland zijn verschillen, maar ook overeenkomsten zichtbaar. Voor alle drie de landen staat Indeed wel bovenaan de lijst voor actief werkzoekenden. Indeed blijft structureel de voorkeur te genieten, aangezien deze zowel in Duitsland, als in Nederland en België, op nummer één blijft staan. In alle lijsten komen tevens social platformen, zoals Facebook en LinkedIn terug. Aan de andere kant is het opvallend dat Facebook met name in Nederland hoog in de ranking staat, terwijl deze voor Duitsland op nummer tien staat en voor België helemaal niet terugkomt in de top 10. LinkedIn en Indeed komen niet terug in de top 10 voor werkgevers of intermediairs, aangezien hiervoor het aantal vacatures en derhalve de populariteit niet bepaald kan worden.  

Meer inzicht in arbeidsmarktdata?

Als recruiter is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van je doelgroep. Met Giant! heeft u toegang tot data uit 28 landen in Europa en 750 beroepsgroepen. Van iedere doelgroep kunt u bijvoorbeeld de wervingshaalbaarheid inzien, welke pullfactoren en arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn en op welke jobboards en sociale media kandidaten actief zijn. Hiermee kunt u uw recruitmentstrategie op de Europese arbeidsmarkt ontwikkelen en bijsturen. De data die wij gebruiken is afkomstig uit ons eigen Europese arbeidsmarktonderzoek: De Global Talent Acquisition Monitor (GTAM) en van Jobfeed van Textkernel. Wilt u meer informatie over dit dashboard? Vraag dan een demo aan. 

JA, IK WIL EEN DEMO