Nieuws & blogs

Top 10 favoriete werkgevers 2020-2021 in België: wat kunnen we leren van Google?

Uit onderzoek van Intelligence Group blijkt dat tech giant Google wederom naar voren is gekomen als meest favoriete werkgever in België. Aan de hand van de Global Talent Acquisition Monitor (GTAM) heeft Intelligence Group de Belgische beroepsbevolking gevraagd naar hun meest favoriete werkgever (huidige werkgever uitgezonderd). In dit artikel staat de top 10 favoriete werkgevers in België in 2020/2021 centraal. De data zijn afkomstig uit Q4-2020 t/m Q1-2021. 

Net zoals in België, blijkt ook bij buurland Duitsland Google bovenaan te staan. Wat maakt het werken bij dit internetbedrijf zo aantrekkelijk en wat doen zij hiervoor aan hun employer branding?

Veel sollicitaties, weinig kans

Google staat er al langer om bekend dat zij goed zorgt voor haar werknemers door hen vele voordelen te bieden. Dat blijkt tevens uit het aantal mensen dat graag voor Google zou willen werken. Uit onderzoek blijkt dat Google per jaar meer dan twee miljoen sollicitaties ontvangt. Wanneer we dat vertalen naar een applicants to hire ratio blijkt dat het bijna tien keer lastiger is om bij Google binnen te komen dan bij Harvard. Uiteindelijk is de reële kans om toegelaten te worden bij de bekende zoekmachine slechts 0,2%. 

Arbeidsvoorwaarden en werksfeer zijn essentieel 

Het is inmiddels duidelijk dat arbeidsvoorwaarden een cruciale rol spelen in het aantrekken van personeel. Zo blijkt uit ons eigen onderzoek dat een goed salaris al jarenlang de meest belangrijke pullfactor is. Dat Google een hoog salaris biedt aan haar werknemers is niet heel bijzonder, maar de tech gigant blinkt ook uit in andere arbeidsvoorwaarden zoals gratis maaltijden, een aantrekkelijk pensioenplan, en een goed geregelde ziektekostenregeling en zwangerschapsverlof. Een goede werksfeer is een tweede belangrijke pullfactor en ook dit blijkt vaak een reden te zijn waarom werknemers voor Google als werkgever kiezen. Het bedrijf probeert er alles aan te doen om de werknemers zich thuis te laten voelen op hun werkplek. Verder zijn veelbelovende ontwikkelingsmogelijkheden ook zeker een voorwaarde die vele werknemers naar het bedrijf toetrekt. 

In de afgelopen jaren waren het echter niet alleen maar positieve berichten als het gaat om werken bij Google. Werknemers en sollicitanten klaagden vaak over het tijdrovende sollicitatieproces en de hoge eisen die zij stelt aan nieuw personeel. Onlangs is het bedrijf ook door meer dan 5.500 ex-werknemers aangeklaagd vanwege discriminatie in haar compensatie en werving, met een schikking van 3,8 miljoen dollar als gevolg. Toch zien we dat de vele voordelen en aandacht die het bedrijf schenkt aan haar personeel een positieve invloed heeft gehad op haar employer brand.

Europese Commissie op nummer twee

Op de tweede plek in de top 10 favoriete werkgevers in België staat de Brussels gevestigde Europese Commissie. Supermarktketen Colruyt, ING en Proximus nemen respectievelijk een derde, vierde en vijfde plek op de lijst in. De rest van de top 10 wordt onder andere aangevuld door internationale organisaties zoals KBC, BNP Paribas en (dit jaar voor het eerst) Pfizer. De coronacrisis en het ontwikkelde vaccin van Pfizer hebben er blijkbaar voor gezorgd dat de farmaceut aantrekkelijker is geworden voor werknemers.

 Top 10 favoriete werkgevers in België in 2020/2021

Ranking

Werkgever

1.

Google

2.

European Commission

3.

Colruyt

4.

ING

5.

Proximus

6.

Pfizer

7.

KBC

8.

BNP Paribas

9.

Bpost

10.

BASF

Bron: Intelligence Group 2020/2021, GTAM

Meer inzicht in arbeidsmarktdata?

Heeft u behoefte aan meer inzicht in de huidige arbeidsmarkt? Wilt u juist in deze veranderende tijden slimmer de juiste mensen werven en uw doelgroep op de juiste manier bereiken? Ons internationale dashboard Giant geeft antwoord op al deze recruitmentvragen en leert u hoe en waar u de beste kandidaten op een effectieve manier kunt werven, zodat u uw recruitmentproces succesvoller kunt inrichten. Momenteel hebben wij een zomeractie lopen waarbij u tot wel 6 maanden gratis toegang krijgt tot het dashboard. De actie loopt nog tot en met 31 juli. Neem dus snel een kijkje op onze website of vraag een demo aan via onderstaande button!

JA, IK WIL EEN DEMO