Nieuws & blogs

Top 10 favoriete jobboards Frankrijk in 2020: Pôle Emploi staat bovenaan, Indeed op nummer twee

Intelligence Group doet jaarlijks onderzoek naar de meest favoriete jobboards onder actief werkzoekenden. In 2020 is dit onderzoek opnieuw uitgevoerd met in dit artikel de focus op actief werkzoekenden in Frankrijk. In deze top 10 worden de grootste spelers gekenmerkt door stabiliteit en continuïteit, aangezien de top 4 in vergelijking met 2019 niet is veranderd. De lijst begint bovenaan met Pôle Emploi en volgt daarop met Indeed, LinkedIn en Monster. In tegenstelling tot Nederland, België en Duitsland is Indeed in Frankrijk niet de meest favoriete jobboard onder actief werkzoekenden. Binnen de top 10 heeft Cadremploi grote vooruitgang geboekt. Zij is namelijk van een negende plek in 2019 gestegen naar een vijfde plek in 2020. Ook Apec is twee plekken gestegen naar een zesde plek. Leboncoin en Meteojob hebben in 2020 plaats moeten maken voor deze twee stijgers en zijn dus beide gezakt in de ranking. De meest favoriete jobboards wordt afgesloten door Jobrapido en Facebook die beide drie plekken zijn gestegen in vergelijking met het jaar daarvoor.

Verder blijkt dat social platforms zoals Facebook ook populairder worden, maar nog steeds achterblijven ten opzichte van andere landen. Zo staat Facebook in Nederland op de vijfde plek. De lijst van 2020 kent maar liefst twee nieuwkomers, waardoor twee jobboards uit 2019 de top 10 hebben moeten verlaten. Adecco stond in 2019 nog op de tiende plek en staat in 2020 op de elfde plek. Manpower stond in 2019 nog hoger in de lijst met een zevende plek en staat een jaar later op de dertiende plek.

 Top 10 jobboards voor actief werkzoekenden in Frankrijk in 2020

Ranking

Vorig jaar (2019)

Jobboard

1.

(1)

pole-emploi.fr

2.

(2)

indeed.fr

3.

(3)

linkedin.fr

4.

(4)

monster.fr

5.

(9)

cadremploi.fr

6.

(8)

apec.fr

7.

(5)

leboncoin.fr

8.

(6)

meteojob.fr

9.

(12)

jobrapido.fr

10.

(13)

facebook.fr

Bron: Intelligence Group 2020, GTAM

Verschil tussen vraag- en aanbodzijde

Onderstaande tabel toont een samengestelde weergave van de top 10 favoriete jobboards voor zowel werkzoekenden, als directe werkgevers en intermediairs. Uit de analyse en weergave komen een aantal opvallende resultaten naar voren. Zo is direct een duidelijk verschil zichtbaar voor Pôle Emploi, die voor werkzoekenden bovenaan staat en logischerwijs door de werkgevers het meest wordt gebruikt in hun zoektocht naar nieuw personeel. Bij intermediairs blijkt dit niet de meest gebruikte jobboard te zijn en Pôle Emploi staat hier op de vijfde plaats. Meteojob is bij de intermediairs de meest gebruikte jobboard, terwijl dit bij directe werkgevers en actief werkzoekenden juist niet het geval is. Bij deze groepen nemen ze respectievelijk een vijfde en achtste plek in. Verder blijkt Apec nog de enige resterende overeenkomst te zijn tussen de vraag- en aanbodzijde van de markt en komt zij in alle drie de lijsten terug. 

Top 10 jobboards voor actief werkzoekenden, intermediairs en directe werkgevers in 2020

Jobboard

Werkzoekenden

Werkgevers

Intermediairs

pole-emploi.fr

1.  1. 5.

indeed.fr

2.    

linkedin.fr

3.    

monster.fr

4.    

cadremploi.fr

5.    

apec.fr

6. 8. 9.

leboncoin.fr

7.    

meteojob.fr

8. 5. 1.

jobrapido.fr

9.    

facebook.fr

10.    

carriereonline.com

 

2.

10.

glassdoor.fr

 

3.

8.

paruvendu.fr

 

4.

 

jobintree.com

 

6.

3.

capital.fr

 

7.

 

solutia-domicile.com

 

9.

 

agefiph.fr

 

10.

 

keljob.com

  . 2.

directemploi.com

    4.

regionsjob.com

    6.

optioncarriere.com

    7.

 Bron: Intelligence Group 2020, GTAM, Jobfeed 2020

Aan de andere kant blijkt uit de analyse dat populaire jobboards bij de vraagzijde van de markt, zoals Glassdoor (onderdeel van Indeed) of Keljob, niet hoog in de ranking staan bij actief werkzoekenden. Voor Keljob geldt dat deze net buiten de top 10 valt met een twaalfde plek voor actief werkzoekenden. Het grootste verschil tussen werkgevers en intermediairs is te zien bij de ranking van carriereonline.com, aangezien deze voor directe werkgevers op de tweede plek staat en voor intermediairs onderaan de lijst op plek nummer tien. Ook het verschil tussen groepen als het gaat om Glassdoor is aanzienlijk. Bij directe werkgevers staat deze op de derde plek, terwijl dit bij intermediairs om een achtste plek gaat. Het gegeven dat Glassdoor zich meer richt op directe werkgevers zou dit verschil logischerwijs kunnen verklaren. Indeed en LinkedIn komen niet voor in de lijst voor directe werkgevers en intermediairs, aangezien hiervoor het aantal unieke vacatures niet bepaald kan worden. 

Net zoals in België, Nederland en Duitsland komt Glassdoor niet voor in de top 10 onder actief werkzoekenden in Frankrijk. Glassdoor wordt echter wel vaak benoemd als het gaat om de vraagzijde van de markt. Verder blijkt dat tech giant Google met name in Nederland hoog scoort als website voor het vinden van vacatures. In de top 10 onder actief werkzoekenden in België, Duitsland en Frankrijk valt Google hier buiten en krijgt daarmee vooralsnog beperkt tractie in Europa. 

Meer inzicht in arbeidsmarktdata?

Als recruiter is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van je doelgroep. Met Giant! heeft u toegang tot data uit 28 landen in Europa en 750 beroepsgroepen. Van iedere doelgroep kunt u bijvoorbeeld de wervingshaalbaarheid inzien, welke pullfactoren en arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn en op welke jobboards en sociale media kandidaten actief zijn. Hiermee kunt u uw recruitmentstrategie op de Europese arbeidsmarkt ontwikkelen en bijsturen. De data die wij gebruiken is afkomstig uit ons eigen Europese arbeidsmarktonderzoek: De Global Talent Acquisition Monitor (GTAM) en van Jobfeed van Textkernel. Wilt u meer informatie over dit dashboard? Vraag dan een demo aan. 

JA, IK WIL EEN DEMO