Nieuws & blogs

Salaris DGA fiscaal verantwoorden met behulp van actuele arbeidsmarktdata

Steeds vaker krijgt Intelligence Group de vraag van accountants en financieel adviseurs om actuele arbeidsmarktdata en salarisinformatie te leveren over de meest uiteenlopende functies. Met het DoelgroepenDashboard kunnen ze terugvallen op 17 jaar onderzoek en gedetailleerde informatie over ruim 40.000 verschillende functies.

Bent u als financieel adviseur op zoek naar een manier om salarisinformatie te vergelijken of het ‘gebruikelijk’ salaris van de cliënt / DGA fiscaal te verantwoorden met behulp van data? Of naar informatie over doelgroepen om uw cliënt beter te kunnen adviseren over het salarishuis van diens onderneming? Zonder cijfermatig inzicht en de kennis van de arbeidsmarkt blijft het advies gebaseerd op een onderbuikgevoel. Het DoelgroepenDashboard helpt met het leggen van een gefundeerde basis. 

Omdat het salaris van een functie per branche, provincie en zelfs per regio verschillend kan zijn, een juiste, op feiten gebaseerde analyse van de arbeidsmarkt? Om een passend salaris vast te stellen, is het onder andere belangrijk om inzicht te hebben in de schaarste van het aanbod op de arbeidsmarkt per functie en in het ervaringsniveau van een kandidaat. Het ervaringsniveau is bijvoorbeeld belangrijk omdat een junior kandidaat andere arbeidsvoorwaarden belangrijk vindt dan een medior of senior kandidaat.

Het belang van dit soort informatie is fiscaal ook toegenomen sinds de zogenaamde 'gebruikelijkloonregeling' in 2015 werd gewijzigd. Deze regeling, die al bestaat sinds 1997, geeft aan wat het minimum salaris moet zijn voor een werknemer die ook 5% of meer aandelen heeft in de vennootschap waarvoor hij werkt (DGA). Tot 2015 moest voor deze wettelijke regeling bij één van de criteria worden getoetst aan het salaris van een "soortgelijke dienstbetrekking". Hierin slaagde de Belastingdienst echter niet altijd. Daarop werd per 2015 het criterium "soortgelijke dienstbetrekking" gewijzigd in "meest vergelijkbare dienstbetrekking", zodat de Belastingdienst altijd een salaris kan vaststellen voor een DGA. 

Deze, en nog meer belangrijke gegevens zijn terug te vinden in het DoelgroepenDashboard. Kennis van de arbeidsmarkt vertaald naar cijfermatig inzicht.

Het DoelgroepenDashboard is een handige tool die u onder andere direct inzicht geeft in de gebruikelijke salarissen op de arbeidsmarkt. Wilt u meer weten over deze tool? Vraag dan nu een demo aan en wij vertellen u graag meer.

JA, IK WIL EEN DEMO