Nieuws & blogs

'Recruiters lijken zichzelf lager in te schalen dan de markt. Lees hier de eerste bevindingen van de benchmark tool voor ZZP'ers'

Drie maanden geleden lanceerden Intelligence Group samen met Planet Interim de Benchmark-tarieven-tool. Tot dat moment was er nauwelijks transparantie over gevraagde en betaalde uurtarieven van ZZP’ers in Nederland. Nu blikken we graag terug op de eerste bevindingen van de Benchmark-tarieven-tool.

Beroep recruiter meest gezocht

De tool is bijna 1.600 keer gebruikt. Driekwart van de gebruikers heeft gezocht naar een specifiek beroep. Een kwart van de gebruikers zocht het ruimer door binnen een vakgebied te zoeken. Als we iets dieper de data in duiken zien we dat een ruime meerderheid recruiter is. Opvallend is dat op het beroep “recruiter” drie keer zo vaak wordt gezocht als op de nummer 2 en 3, respectievelijk “projectmanager” en “financial controller”. Hiermee kunnen we dan concluderen dat recruiters nieuwsgierig zijn naar hun marktwaarde, het gebruiken in hun werk zoals tariefbepaling naar de interim markt, maar ook dat recruiters veel gevraagd zijn momenteel. Dit blijkt ook uit de gegevens van de Top 25 interim profielen 2018.

Top 10 meest gezochte profielen:

  Profiel
1 Recruiter
2 Projectmanager
3 Financial controller
4 Controller
5 Projectmanager ICT
6 Algemeen directeur
7 Business consultant
8 Adviseur marketing en communicatie
9 HR-manager
10 Programmamanager

“Het is onze ambitie om de tarievenmarkt van ZZP’ers meer transparant te maken. Een eerste stap is dat we de tool hebben gelanceerd. Vervolgens moet deze nog wel gebruikt worden, zodat we de data kunnen blijven actualiseren. Dat is in het eerste kwartaal prima gelukt! Vooral recruiters gebruiken het in hun werk en voor zichzelf. Onze ambitie is nu dat ook de ZZP’er zelf de tool gaat gebruiken”. Aldus Geert-Jan Waasdorp directeur Intelligence Group.

ZZP tarieventool Intelligence Group

Wilt u als ZZP’er of interim professional ook weten welk tarief marktconform is? U kunt meteen van de ZZP tarieventool gebruik maken.

Bekijk de tool

 

Recruiters schalen zichzelf lager in

Een opvallend gegeven is dat de groep recruiters, voor zichzelf een lager tarief invult dan wat de markt hen biedt. Zij zijn daarin een uitzondering, bij alle overige beroepen in de Top-10 wordt door gebruikers een hoger eigen tarief ingevuld dan wat de markt aangeeft. Met name Algemeen directeuren hanteren vaak een hoger tarief dan het benchmarktarief van de tool. Niettemin laat de tool met een onder- en bovengrens ook zien dat de spreiding in tarieven groot kan zijn.

Voor onderstaande vakgebieden wordt de tool het meest ingezet:

  Profiel
1 Directie/ (Interim) management
2 ICT/Automatisering
3 Human resource management
4 Marketing/ Sales/ Communicatie
5 Financieel/ Bank en verzekeren

Ook hier geldt dat het gewenste tarief van gebruikers gemiddeld genomen hoger is dan wat de markt aangeeft. Voor de meest realistische prijsindicatie is het dan ook verstandig de tool op meerdere manieren te raadplegen.

 

Wilt u als ZZP’er of interim professional ook weten welk tarief marktconform is? U kunt meteen van de ZZP tarieventool gebruik maken door hier te klikken.

 

De data die gebruikt worden voor de tariefberekening zijn afkomstig van Planet Interim, het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group en salarisinformatie van Jobdigger. In de praktijk gaat het om tienduizenden records van vraag- en aanbod tarieven van ZZP’ers en interim professionals.

Wilt u meer informatie? Neem hier contact op met Niels van Berkel (directeur van Planet Interim) of Geert-Jan Waasdorp (directeur van Intelligence Group) via info@intelligence-group.nl.