Nieuws & blogs

Onderzoek Recruitment Kengetallen 2020 is van start

Binnen de recruitmentsector is er veel vraag naar kengetallen in het vakgebied. In ons onderzoek bevragen we corporates en bureaus over hun belangrijkste Recruitment Kengetallen, zoals de workload, fullfillmentratio, time to hire, het budget, de gemiddelde quality of hire. Tussen deze data leggen we opvallende verbanden om de kengetallen binnen de recruitmentsectoren in kaart te brengen. 

Het Recruitment Kengetallen onderzoek is hét leidende onderzoek in de Nederlandse arbeidsmarkt naar de belangrijkste kengetallen en beantwoordt de belangrijkste vragen van recruitmentmanagers:

 • Wat is de gangbare workload van een recruiter?
 • Hoe scoort onze organisatie ten opzichte van anderen op cost per hire, doorlooptijd e.d.?
 • Hoe kunnen de kosten worden gereduceerd?

Met de resultaten uit het onderzoek kunnen recruitmentmanagers hun strategie met data ondersteunen en de recruitmentafdeling binnen de organisatie slimmer en efficiënter inrichten.

Resultaten uit ons onderzoek van 2019

Recruitment Kengetallen Corporates

Met het Recruitment Kengetallen Onderzoek laten we zien hoe recruitment er in 2019 uitzag voor organisaties op de Nederlandse arbeidsmarkt en wat we kunnen leren van de outperformers onder de corporates.

 • Succesvolle recruitmentafdelingen scoren op alle KPI’s beter dan hun concurrenten. En: ze meten die KPI’s ook vaker.
 • Een recruiter heeft gemiddeld 13 vacatures in zijn portefeuille
 • De gemiddelde fulfilment ratio is: 82%
 • De gemiddelde time to hire is: 62 kalenderdagen
 • De gemiddelde cost per hire is: €4.494
 • Gemiddeld maken slechts twee op de vijf corporates gebruik van arbeidsmarktdata, maar van de outperformers maakt bijna tweederde gebruik van arbeidsmarktdata.

Recruitment Kengetallen Bureaus

Door de toenemende concurrentie in een krappe arbeidsmarkt, is het voor bureaus van belang om snel te handelen en de kandidaat voldoende aandacht te geven. Een aantal resultaten uit het Recruitment Kengetallen Onderzoek 2019 voor bureaus zijn:

 • De meest gemeten en belangrijkste KPI’s voor intermediairs zijn het aantal plaatsingen per consultant, het aantal interviews en de fulfillmentratio.
 • De gemiddelde time to hire is: 42 kalenderdagen
 • 1 op de 2 intermediairs maakt gebruik van arbeidsmarktdata
 • Bij bureaus die arbeidsmarktdata gebruiken, is de time to hire 12 dagen korter.

Meedoen met het onderzoek?

Bent u recruitmentmanager, bureaudirecteur, (corporate)recruiter of bureaurecruiter en wilt u meedoen met het Recruitment Kengetallen onderzoek? Na afronding van het onderzoek krijgen deelnemers drie credits op de VacatureVerbeteraar*, waarmee u uw vacatureteksten kunt perfectioneren en een match kan maken met de drijfveren en wensen van uw doelgroep. Daarnaast draagt u bij aan meer sturingsinformatie binnen recruitment en ontvangt u, wanneer u uw email heeft ingevuld, als eerste het Recruitment Kengetallen Rapport 2020. De invulde antwoorden worden vertrouwelijk behandeld en anoniem verwerkt. Wanneer u begint met het invullen van de vragenlijst dient deze in één keer afgerond te worden.

*onder voorwaarde dat de antwoorden bruikbaar en valide/naar waarheid ingevuld dienen te zijn.

meedoen aan het onderzoek

Wilt u op de hoogte blijven van het onderzoek? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. De verwachting is dat de resultaten van het onderzoek eind april 2020 worden gepubliceerd. Recruitment Kengetallen 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners Compagnon, Werf-en en de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.