Nieuws & blogs

IT schaarste neemt toe, terwijl de markt minder grijpbaar wordt

Dat IT-talent schaars is, hoeven we niet meer te vertellen. Dat de markt al ruime tijd in brand staat, ook niet. De markt is zodanig overspannen dat er geen vacatures meer geplaatst worden, mensen met een niet-IT opleiding in aanmerking komen voor een IT-functie en dat het aantal zzp’ers aanzienlijk toeneemt. Dit blijkt uit de recent gepubliceerde editie van de IT Labour Market Monitor 2018 The Netherlands dat voor het derde jaar op rij gepubliceerd wordt door Intelligence Group en Sterksen. In dit paper staat de arbeidsmarkt van hoogopgeleide IT’ers centraal waarbij we een aantal opmerkelijke ontwikkelingen zien:

#1 Het aantal zzp’ers neemt toe
De IT-markt wordt steeds meer een zzp-markt. Er zijn ruim 330.200 hoog opgeleide IT’ers in Nederland die in loondienst werken (toename van 3% ten opzichte van vorig jaar) en ruim 45.000 die als zzp’er werken. Dat laatste cijfer is een toename van 11% vergeleken met het voorgaande jaar. Voornamelijk onder de hoogopgeleide IT’ers met meer dan 10 jaar ervaring is het aantal zzp’ers enorm gestegen (21% vergeleken met vorig jaar). Bovendien hebben zzp’ers op jaarbasis steeds meer klanten.

#2 Minder grip op vacatures: campagnematig werven
Hoewel het tekort aan IT’ers schrijnend is (gemiddeld staat er voor 4 online gepubliceerde vacatures slechts één actieve baanzoeker), lijkt het aantal vacatures af te nemen. Er is een trend waar te nemen waarbij er steeds minder vacatures online worden opgesteld en werkgevers op andere manieren hun vacatures onder de aandacht proberen te brengen, bijvoorbeeld via social media campagnes.

#3 Ook zonder IT-opleiding als IT’er aan de slag
Uit nood geboren en ook vanwege nieuwe IT-functies, is het niet meer altijd een vereiste een IT-opleiding te hebben gevolgd. Slechts 44% van de hbo’ers die een IT-opleiding volgen, slaagt binnen 5 jaar en 21% van de universitaire IT-studenten kiezen na hun eerste studiejaar voor een andere studie. Het aantal afgestudeerden dat de arbeidsmarkt instroomt neemt gestaag toe maar is veel te weinig voor de enorme vraag naar IT’ers. We zien dan ook steeds meer dat andere niet-IT en niet-bèta of economisch technische studies ook voldoende ingang geven voor een IT-functie.

#4 Sourcen? Bel niet!
Wilt u IT’ers actief gaan benaderen bij een gebrek aan reacties op vacatures of social media campagnes? Stuur dan een e-mail en leg daarin duidelijk uit wat de functie inhoudt, wat deze functie uitdagend maakt, benoem het salaris, de werkgever en waarom degene die u aanschrijft een passend opleiding of ervaring heeft. Dat geldt zowel voor mensen die in loondienst willen werken als zzp’ers.

#5 Vergeet de ervaren IT’er niet
De schaarste is veruit het grootst onder de junioren (0-3 jaar ervaring): voor 15 vacatures is er maar 1 actieve baanzoeker. Bij de medioren is dat 10:1. In de markt geldt de aanname dat jonge IT-specialisten meer meegaan met hun tijd en beter in staat zijn om, in de markt waarin de technologische ontwikkelingen zich op een disruptive wijze opvolgen, zich staande te houden en bij te blijven. Vergeet niet dat mensen met 10 of meer jaren werkervaring binnen de IT ook heel waardevol kunnen zijn (en minder schaars met 1:1): ze brengen veel bagage mee, kunnen bijspijkeren, ontwikkelen en omscholen, kunnen junioren begeleiden en hebben zelf nog een hele loopbaan binnen de IT voor zich.

Wilt u meer weten over de IT-arbeidsmarkt? Download dan hier het paper ‘IT Labour Market Monitor 2018 The Netherlands’.


Wilt u met de schrijvers en inspirators van het paper spreken? Kom dan naar het seminar dat Intelligence Group en Sterksen samen op 4 september organiseren. Voor meer informatie klikt u hier.

Seminar werven van IT'ers anno 2018