Nieuws & blogs

Indeed in 2020 nog altijd de nummer 1 job board onder actief werkzoekenden in België

Intelligence Group heeft in 2020 onderzoek gedaan naar de meest favoriete job boards in België onder actief werkzoekenden. Indeed staat, net als het jaar daarvoor, bovenaan de lijst gevolgd door vdab.be en jobat.be, welke beide één plek zijn gestegen ten opzichte van 2019. Leforem.be heeft hier haar tweede plaats van vorig jaar voor verloren en staat nu op de vierde plek. Opmerkelijk genoeg zien we in 2020 maar liefst drie job boards in de top 10 staan die voorheen buiten deze lijst vielen. Hierin heeft Accent, die in 2019 nog op de zestiende plek stond, de grootste vooruitgang geboekt. Ook actiris.be en jobrapido.com staan nu in de top 10, waar zij het jaar daarvoor nog respectievelijk op de elfde en vijftiende plek stonden. Monster.be stond vorig jaar op de zevende plek, startpeople.be op de negende plek en zijn beide in 2020 uit de top 10 gevallen.

Bron: Intelligence Group, AGO

Meest gebruikte job boards door Belgische werkgevers

Er is tevens een analyse gemaakt van de vraagzijde van de arbeidsmarkt, in dit geval de top 10 job boards voor werkgevers en intermediairs in België. Ook dit jaar zijn Indeed en LinkedIn niet meegenomen in deze analyse, aangezien het aantal vacatures hiervoor onbekend is. Deze analyse is gemaakt op de periode van januari tot en met december 2020 en laat zien dat voor werkgevers vdab.be de meest favoriete job board is met ruim 287.000 geplaatste vacatures. Hierop volgt leforem.be op de tweede plek met minder dan de helft van het aantal vacatures (122.692). Glassdoor staat op de derde plek met ruim 100.000 vacatures. Onderaan de lijst staat Stepstone met een totaal aantal vacatures van 15.080. 

Bron: Jobfeed van Textkernel

Meest gebruikte job boards door Belgische intermediairs 

Uit de resultaten blijkt direct dat intermediairs veel meer vacatures plaatsen dan werkgevers. Ook is de top 10 van beide groepen niet identiek aan elkaar. De nummer één is echter wel hetzelfde en betreft ook hier vdab.be met 450.738 vacatures. Leforem en Glassdoor wisselen daarentegen van plek als het gaat om intermediairs, met Glassdoor in dit geval op de tweede plek. Opmerkelijk is de verschuiving van jobat.be. Deze gaat namelijk van de achtste plek voor werkgevers naar de vierde plek voor intermediairs. Tevens neemt de Belgische website van Randstad plaats in de top 10 job boards voor intermediairs in België. Ten slotte gaat actiris.be juist omlaag in de lijst en is daarmee voor intermediairs een stuk minder relevant dan voor werkgevers. 

Bron: Jobfeed van Textkernel

Verschil tussen vraag en aanbod

Met het oog op de overeenkomsten tussen de vraag- en aanbodzijde van de arbeidsmarkt, zien we dat de grootste spelers in de top 10 voor werkzoekenden ook terugkomen in de aanbodzijde en dat hier dus ook daadwerkelijk de meeste vacatures op worden geplaatst. Uitgezonderd hierop zijn de job boards Accentjobs, Joprapido en Stepstone (voor intermediairs) die wel in de top 10 van werkzoekenden staan, maar niet in de top 10 voor werkgevers of intermediairs. Stepstone valt met name voor de intermediairs laag uit met een twintigste plek, terwijl deze voor werkgevers populairder is (tiende plek). 

Meer inzicht in arbeidsmarktdata?

Als recruiter is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van je doelgroep. Met Giant! heeft u toegang tot data uit 28 landen in Europa en 750 beroepsgroepen. Van iedere doelgroep kunt u bijvoorbeeld de wervingshaalbaarheid inzien, welke pullfactoren en arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn en op welke jobboards en sociale media kandidaten actief zijn. Hiermee kunt u uw recruitmentstrategie op de Europese arbeidsmarkt ontwikkelen en bijsturen. De data die wij gebruiken is afkomstig uit ons eigen Europese arbeidsmarktonderzoek: De Global Talent Acquisition Monitor (GTAM) en van Jobfeed van Textkernel. Wilt u meer informatie over dit dashboard? Vraag dan een demo aan. 

JA, IK WIL EEN DEMO