Nieuws & blogs

Het Rijk terug op toppositie van favoriete werkgever

Voor de derde keer in vier jaar is Het Rijk de favoriete werkgever van Nederland. In 2018 veroverde Shell de koppositie maar die moest het in 2019 weer afstaan. De helft van de werkgevers in de Top-10 was in 2019 gelieerd aan de overheid. Google is daarin op positie 10 het enige buitenlandse bedrijf.

Blijvers en uitzwaaiers in de Top-10

De Politie handhaaft zich in 2019 op de derde plek, terwijl Philips stijgt van 6 naar 4. Ook de Belastingdienst en de NS handhaven zich in de Top-10. De Belastingdienst boekt één plaats winst (van 8 naar 7), terwijl de NS twee plekken daalt (van 7 naar 9). KLM, Defensie, ASML en ING geven allemaal minstens 6 plekken terrein prijs. Opvallend is de daling van ING van 9 naar 18.

Ranking

Werkgever

1

Het Rijk

2

Shell

3

Politie

4

Philips

5

Schiphol

6

Rabobank

7

Belastingdienst

8

Rijkswaterstaat

9

Nederlandse Spoorwegen

10

Google

 Bron: Intelligence Group, 2019

Grote stijgers in 2019

Grote stijgers in 2019 zijn de Rabobank (van 13 naar 6), Schiphol (van 16 naar 5) en Google (van 19 naar 10). Rijkswaterstaat komt met vier plaatsen winst op positie 8 de Top-10 binnen. Bij de grote banken gaat de Rabobank tegen de dalende trend in. De Gemeente Amsterdam (17) en Jumbo Supermarkten (15) stormen de Top-25 binnen.

Download hier de Top-25.

De onderzoeksopzet

De Werkgeverstop-100 komt tot stand met de data uit het ArbeidsmarktGedragsOnderzoek (AGO), dat Intelligence Group sinds 2003 elk kwartaal uitvoert. Daarin worden werkenden, werkzoekenden en scholieren/studenten van uiteenlopende leeftijden en opleidingsniveaus gevraagd naar allerlei aspecten rondom werk en arbeidsmarkt. De respondenten worden gewogen op basis van CBS-cijfers met betrekking tot opleidingsniveau, geslacht, leeftijd, regio en onderwijsvolgend versus niet-onderwijsvolgend.

Voor de favoriete werkgever worden data gebruikt van werkenden, werkzoekenden en studenten die zich op minder dan 1 jaar van hun afstuderen bevinden. Er is gewerkt met een open vraag: "Bij welke specifieke bedrijven/instellingen (uw huidige werkgever uitgezonderd) zou u het liefst willen werken (zo concreet mogelijk, dus geen branche benaming en/of algemene benaming zoals gemeenten of banken)?’’

Meer inzicht in arbeidsmarktdata?

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat deze arbeidsmarktdata concreet voor uw bedrijf kan betekenen? Met het DoelgroepenDashboard heeft u in enkele klikken inzicht in de wervingshaalbaarheid, waar en hoe u de doelgroep kunt bereiken of de regionale arbeidsmarkt. Wilt u ook slimmer werven? Vraag dan nu een demo aan.

JA, IK WIL EEN DEMO