Nieuws & blogs

GEEN PANIEK! OOK JOUW BAAN GAAT ERAAN BIJ SPIJKERS MET KOPPEN

Het boek van Ben Rogmans heeft veel belangstelling in de media. Het is al voorbijgekomen in onder andere MT.nl, het AD, De Limburger, in een Belgische krant en zo noemt Intermediair het een fascinerend boek. Aansluitend was Ben Rogmans te gast bij Spijkers met Koppen: Felix Meurders & Dolf Jansen op NPO radio 2 in de live studio in Utrecht. Lees hier hoe het interview is gegaan.

Vroeger was alles beter

Het begint allemaal met dat men dacht dat vroeger alles beter was. Maar dat is van alle tijden. De wereld verandert en er verandert heel veel in werk, dat is een vast gegeven. In Geen Paniek wordt beschreven hoe je ervoor kunt zorgen dat je toch nog mee kunt tellen. Zeker in een tijdperk waarin veel van onze banen overgenomen worden door robots. Toen de eerste machines kwamen dacht men ook dat al het werk zou verdwijnen, maar even terugblikkend is dat niet zo. Wij zijn als mensen in staat gebleken om steeds weer nieuwe dingen te verzinnen die we kunnen doen om onszelf nuttig te maken voor andere mensen.

Tijdperk van robotisering en the internet of things

Wat gaat er verdwijnen als de robots er zijn? Voornamelijk in transport en logistiek zullen er veel banen verdwijnen. In de zorg zullen robots taken overnemen van mensen. Dit zal de kwaliteit zeer ten goede komen. Er is een website https://willrobotstakemyjob.com waar je kunt nagaan of jouw baan in de toekomst nog bestaat. Die tool is gebaseerd op onderzoek uit 2013. Er werd toen aangegeven dat de helft van de banen zou verdwijnen. Het ging met name om magazijn-, callcenter- en logistieke medewerkers. Het blijkt dat de ontwikkelingen langzamer gaan dan men dacht. Zo zal het niet vijf maar wel twintig jaar duren voordat die elektrische zelfrijdende auto de norm wordt.

We krijgen een tijdperk dat gaat over “the internet of things”. Dit is een visie die aangeeft dat de meerderheid van de internetgebruikers zullen bestaan uit semi-intelligente apparaten. Alledaagse voorwerpen worden een entiteit op het internet, die kunnen communiceren met personen en op grond hiervan autonome beslissingen nemen, zoals bijvoorbeeld chatbots. Er zal steeds meer geautomatiseerd word en er zullen ontzettend veel mensen nodig zijn om dat allemaal voor elkaar te krijgen.

Is het verdwijnen van banen positief?

Is het positief dat onze banen veranderen? Het antwoord is dat het ontzettend positief is! We krijgen het alleen maar beter, maar we moeten er wel hard voor werken. Een van de problemen in Nederland is dat er een enorme mismatch is tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Er zijn nog steeds veel mensen die worden opgeleid voor kantoorbanen, terwijl dat niet de vraag van de markt is. Wat we wel nodig hebben: mensen die 4 miljoen CV ketels kunnen vervangen, er moeten 2 miljoen elektrische laadpalen geplaatst worden, mensen die de dijken verhogen. Mensen die ervoor zorgen dat Nederland in hele droge maar ook natte tijden goed om kan gaan met water.

Meest schaarse beroepen en onze achterstand

Recent heeft Ben Rogmans een uitdraai laten maken van de top 15 meest schaarse technische beroepen. Dat zijn bijna allemaal monteurs op MBO niveau. Op nummer één staat er bijvoorbeeld een monteur van elektriciteitsnetten. Op dit moment zijn er 46 vacatures beschikbaar voor deze functie voor elke actief werkzoekende in de markt. De 15 beroepen zijn allemaal beroepen die we de komende 12 jaar nodig hebben voor de energietransitie en de komst van de zelfrijdende, elektrische auto, zonnepanelen, windmolens, slimme huizen en een slim elektranet.

Wat is de huidige stand van zaken als we dit nu allemaal op een rijtje zetten? Lopen we te ver achter? Bij de keuze voor de opleidingen in het onderwijs gaat het niet goed. Mensen kiezen vandaag de dag te weinig voor techniek. Vervolgens zijn de mensen die niet voor techniek hebben gekozen niet bereid om zich om of bij te laten scholen. Terwijl dit al zou kunnen door een taak of onderdeel in het hele proces op te pakken. Er zijn altijd wel vrij eenvoudig te leren onderdelen.

Beroepsbevolking is verdubbeld!

Toen IBM in 1982 de eerste PC lanceerde stonden de stonden vol met verhalen over dat computers ons werk gaan overnemen. De afgelopen 35 jaar hebben we ons helemaal stuk gerobotiseerd en geautomatiseerd. Je kunt geen winkel, magazijn, kantoor of fabriek binnenlopen of je ziet de gevolgen daarvan. En toch is de afgelopen 35 jaar is de beroepsbevolking in Nederland verdubbeld.

Wat is dan ook het grote probleem? Een tekort aan mensen. Het CBS en UWV geven aan dat de beroepsbevolking zal toenemen met een miljoen. Zelfs dan hebben we nog niet genoeg mensen voor de elektrische laadpalen en zonnepanelen. Jouw baan gaat eraan, maar dat is niet erg stelt Ben Rogmans gerust. Er zijn nog genoeg andere banen beschikbaar in de markt. Het is wel belangrijk om elke twee jaar nieuwe competenties en vaardigheden verwerven. Blijven bijleren. Bedenk maar eens hoe jouw eigen baan er 20 jaar geleden uitzag en hoe dat er nu uitziet. Welke competities heb je de afgelopen jaren ontwikkeld?

Meer weten over arbeidsmarktkansen of over vraag en aanbod in de arbeidsmarkt? Kijk op www.arbeidsmarktkansen.nl of www.intelligence-group.nl wat onderzoek voor u kan betekenen. Volledige uitzending terugluisteren kan hier