Nieuws & blogs

Explosie aan vacatures in de Achterhoek

De Achterhoek kent een enorme vraag naar personeel. In de periode van juli 2016 tot en met juni 2017 zijn in de tien Achterhoekse plaatsen met de meeste vacatures in totaal 20.782 vacatures online geplaatst. In dezelfde periode een jaar daarvoor waren dat er nog 14.974. Intelligence Group heeft per plaats en niet per gemeente gekeken naar de vraag om personeel. 

Procentueel zijn Groenlo en Terborg de grootste stijgers. In Terborg werden het afgelopen jaar maar liefst 1147 vacatures geplaatst tegenover 617 het jaar ervoor, een stijging van 86 procent! Groenlo steeg van 757 naar 1379 (82 procent). Met deze stijging staan de beide plaatsen in de top vijf van de relatief grootste stijgers in Nederland. 

De grootste vraag naar personeel komt vanuit Doetinchem met 9307 vacatures, gevolgd door Lichtenvoorde met 2289 en Winterswijk met 2182 vacatures. De enige daler in de top 10 van de Achterhoek is Vorden met 581 ten opzichte van 728 vacatures.

 

Herkenning
Het UWV herkent de cijfers van Intelligence Group, maar brengt wel een nuance aan. Het gaat soms om dubbelingen. Als banen niet opgevuld worden, kan het zijn dat vacatures vaker geplaatst worden. Je kan dus niet 1 op 1 zeggen dat er zoveel banen beschikbaar zijn in de Achterhoek, meldt senior adviseur Harald Bus van het UWV. Die kijkt liever naar het aantal vacatures op de website werk.nl. 

Maar ook daar spreken de cijfers boekdelen. De grootste vraag binnen de Achterhoek is naar technisch geschoold personeel. Alleen al in de maand juni werden bijna 1900 vacatures geplaatst door bedrijven in één van de acht Achterhoekse gemeenten. Daarnaast is er ook nog behoorlijk wat vraag naar personeel binnen de sectoren Transport & logistiek, Bedrijfseconomisch & administratief en Zorg & welzijn. Binnen de sectoren Pedagogisch, Creatief & taalkundig of Openbaar bestuur & Veiligheid is nauwelijks vraag naar personeel.

 

Vertrouwen
De forse toename van het aantal vacatures betekent niet automatisch een toename van het aantal banen. Bus: "Door het toegenomen vertrouwen in de economie komen er weliswaar meer banen beschikbaar, maar wisselen mensen ook weer vaker van baan. Ook is er sprake van vervangingsvraag. De dynamiek neemt toe op de arbeidsmarkt en daarmee de vraag naar personeel."