Nieuws & blogs

Economie in Nederland: omslag of afkoeling?

Het gaat economisch gezien erg goed in Nederland, maar vijf verschillende indicatoren laten een omslag zien. De economie groeit volgens de modellen maar 1,2 procent, de helft minder dan het CPB voorspelde in september. 

Sinds halverwege 2013 is er onafgebroken sprake van economische groei, met op sommige fronten zelfs tekenen van oververhitting. Zo gaan de huizenprijzen door het dak, en ook op de arbeidsmarkt is de spanning groot. In het tweede kwartaal groeide de Nederlandse economie met 3,1 procent ten opzichte van vorig jaar. De vraag is nu: hoe lang duurt deze opmars nog? Want wie de roze bril even afzet en kritisch naar de onderliggende cijfers kijkt, ziet dat er een mogelijke omslag of afkoeling ophanden is. Geen reden tot paniek, maar een nuchtere kijk op de nabije toekomst. 

Groei op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt heeft zich goed hersteld en werkloosheid ligt inmiddels onder de vier procent. Daarnaast is er sprake van een sterke groei in het aantal (online) vacatures en één op de zes werknemers vond de afgelopen twaalf maanden (ander) werk. Daarnaast werd ruim een kwart van de Nederlandse beroepsbevolking minimaal elk kwartaal benaderd door recruiters, werkgevers en/of bureaus om ergens anders te komen werken (zie Arbeidsmarkt in cijfers). Sinds 2012 zagen we nog niet eerder zulke hoge uitslagen. De vraag naar personeel neemt flink toe, maar er is sprake van een dalend aantal mensen dat actief op zoek is naar werk. In deze krappe moeten werkgevers extra hun best doen om personeel te werven.

Een mogelijke omslag?

Dit geeft niet direct aanleiding om te denken dat een omslag komt. En ook de meest recente ramingen van het Centraal Planbureau zijn positief, met een verwachte economische groei van 2,6 procent in 2019. Vanwaar dan toch de zorgen, of liever gezegd, het verminderd optimisme?

Ten eerste vanwege de internationale onzekerheden. Het handelsconflict tussen de VS en China, de naderende Brexit en het begrotingsbeleid in Italië kunnen allemaal de mondiale of Europese economie afremmen. Gezien onze open economie zal ook Nederland hierdoor geraakt worden. Maar we kunnen ook kijken naar binnenlandse indicatoren, onderbouwd met data. We hebben er een vijftal geselecteerd: urenontwikkeling in de uitzendbranche, vacature-indicator, consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen en de beurskoers (AEX). Deze indicatoren voorspellen een aanzienlijke correctie op de verwachte economische groei, namelijk de helft minder dan het CPB voorspelde. Geen reden voor paniek, maar dat de bomen niet tot in de hemel groeien is duidelijk.

Lees hier het hele rapport.