Nieuws & blogs

De Verenigde Staten is het meest favoriete land van Nederlanders om in te gaan werken

Ruim een derde wil ‘een nieuw leven beginnen'.

28 Procent van de Nederlandse beroepsbevolking wil ook in het buitenland werken. Bijna een kwart van deze groep noemt de Verenigde Staten als het Meest Favoriete Land om in te werken, op de voet gevolgd door Australië en Duitsland. De Verenigde Staten zijn hiermee het meest favoriete land om in te werken onder Nederlanders die een loopbaan in het buitenland ambiëren. Dit blijkt uit de Global Talent Acquisition Monitor (GTAM) van Intelligence Group, een grootschalig Europees arbeidsmarktonderzoek in 28 landen onder 60.000 personen uit de beroepsbevolking.

De ontwikkelingen in de Verenigde Staten hebben het land vooralsnog niet van de eerste plek gehouden, al is het verschil in de top-5 wel erg klein. Na de Verenigde Staten volgen Australië, Duitsland, Spanje en België als favoriete landen om in te werken. Groot-Brittannië, dat volgend jaar uit de EU stapt, is terug te vinden op plek 7. Ondanks de Brexit is het land populairder dan Frankrijk, dat met een 11 e plek net buiten de top-10 valt.

Tabel 1: Favoriete landen van Nederlanders die over de grens willen werken.

  Land Percentage van de Nederlandse beroepsbevolking dat in dit land wilt werken
1 Verenigde Staten 24%
2 Australië 23%
3 Duitsland 22%
4 Spanje 21%
5 België 21%
6 Canada 19%
7 Groot-Brittannië 16%
8 Denemarken 13%
9 Oostenrijk 12%
10 Nieuw-Zeeland 11%

 

Een nieuw leven beginnen als internationale mobiliteitstrend
Wanneer aan Nederlanders die in het buitenland willen werken wordt gevraagd waarom zij dat willen, is voor bijna een derde het beginnen van een nieuw leven de belangrijkste reden. Daarnaast worden de mogelijkheden om jezelf uit te dagen, verschillende culturen te leren kennen, ervaring op te doen en het Nederlandse klimaat ook vaak genoemd. Een beter salaris of betere levensstandaard zijn minder belangrijke redenen om Nederland te verlaten. Deze zien we eerder terugkomen bij Zuid- en Oost-Europese landen.

Opvallend is dat voor bijna een derde van de Nederlanders die in het buitenland willen werken, het beginnen van een nieuw leven één van de belangrijkste redenen is om daarvoor te kiezen. Een resultaat dat in lijn ligt met populaire TV-programma’s als ‘Ik vertrek’, ‘Helemaal het einde!’ en ‘Het Italiaanse dorp: Ollolai’ en lijkt daarmee een interessante trend op het gebied van internationale mobiliteit.”, aldus Matthijs de Fauw, internationaal arbeidsmarktanalist bij Intelligence Group.

 

Redenen om in het buitenland te werken GTAM

 

Technische verantwoording
De Global Talent Acquisition Monitor (GTAM) is het onderzoek van Intelligence Group naar de aanbodkant (beschikbaar talent) van de Europese arbeidsmarkt dat onder circa 60.000 unieke respondenten in 28 Europese landen is afgenomen. Hierbij zijn de respondenten uitgebreid ondervraagd op zaken zoals pullfactoren, favoriete apps en (vacature)websites, de candidate experience, internationale mobiliteit en meer. In dit onderzoek luidden de gestelde vragen: “In welke landen zou u willen werken?” ‘’Wat zijn voor u de belangrijkste redenen om in het buitenland te gaan werken?‘’ Bovengenoemde cijfers zijn afkomstig van GTAM 2018.

 Voor meer informatie over dit onderzoek en de resultaten kunt u contact opnemen met Intelligence Group via info@intelligence-group.nl of door te bellen naar 088 730 2800.