Nieuws & blogs

De top 25 sites voor actieve baanzoekers in Nederland

Uit onderzoek van Intelligence Group blijkt dat de vacaturesite in 2019 het meest gebruikte kanaal is voor het zoeken naar een nieuwe baan. Zo zijn jobsites nog steeds populairder dan bijvoorbeeld het eigen netwerk, Google of social media. Wij zetten de top-25 Jobboards in Nederland voor je op een rij.

Indeed.nl domineert in 2019 opnieuw de Nederlandse arbeidsmarkt: meer dan de helft van de actieve baanzoekers gebruikt Indeed (54%), gevolgd door LinkedIn (26%). Indeed wordt gebruikt door alle opleidings- en ervaringsniveaus, terwijl LinkedIn (ondanks de 8 miljoen Nederlandse profielen) voornamelijk gebruikt wordt door white-collar workers (Bachelor/Master-niveau).

Wanneer Google for Jobs ook in Nederland geïntroduceerd wordt (waarschijnlijk in 2020), zal het landschap langzaam maar zeker ook hier gaan veranderen. Net zoals in Engeland is de verwachting dat dit ten koste zal gaan van het Indeed-overwicht. Voor LinkedIn geldt dat recruiters er vaak actief zijn, vandaar dat het voor gebruikers interessant is om een profiel te hebben en uiteraard ‘openstaan’ voor een baan.

De National Vacaturebank staat op de derde plek, als best of the rest met 23%. Monsterboard.nl heeft een aandeel van 15%, en is daarmee vierde. Randstad, dat in 2016 Monster wereldwijd overnam, staat zelf op de negende plek. Randstad is de grootste bemiddelaar in Nederland; voor uitzendwerk, maar ook voor white-collar werk met haar label Yacht. Tempoteam.nl (nr. 16) behoort ook tot de Randstadfamilie

Werk.nl, terug te vinden op de vijfde plek, is het jobboard van de Nederlandse overheid. De site wordt vooral gebruikt door werklozen en mensen met een uitkering. Vacatures die de site aanbiedt, zijn gemiddeld van mindere kwaliteit.

We halen nog een aantal dingen uit de top 25:

  1. Jobbird.nl (7%) is sinds 2018 eigendom van Young Capital (5%), dat zelf terug te vinden is op de 10e plek. Jobbird is wat meer all-round, terwijl Young Capital zichzelf focust op net-afgestudeerden en young professionals.
  2. Intermediair.nl (3%) is een recruitmentsite die zich voornamelijk richt op hoger-opgeleiden; vaste dienstverbanden die zich aan de bovenkant van de markt bevinden. Vaak zijn de vacatures aangeboden door werving en selectiebureaus.
  3. Jobaggregrators die net zoals Indeed veel vacatures aanbieden in Nederland zijn Jobrapido.nl, nuwerk.nl, joof.nl, joblift.nl en jooble.nl.
  4. Naast LinkedIn, zijn freep.nl, 3lance.nlPlanet Interim, Jellow, job.nl en freelance.nl interessante websites voor freelancers in Nederland.
  5. Als je een bijbaan zoekt, dan zijn sites als bijbaan.nl, of platforms als Young Ones en Temper interessante opties.
  6. Vergeet de sociale media niet. Veel werkgevers posten hun vacatures graag gratis (het blijven Nederlanders) op Instagram, Facebook enTwitter.
  7. Mocht je buiten deze 25 nog meer vacaturesites willen bekijken, dan kun je naar de verzamelpagina met meer dan 1.000 vacaturesites: allevacaturesites.nl.
 

Ranking

Jobboard

% van de actieve baan zoekers die gebruikt maakt

1

indeed.nl

54%

2

linkedin.nl

26%

3

nationalevacaturebank.nl

23%

4

monsterboard.nl

15%

5

werk.nl

11%

6

facebook.com

10%

7

jobbird.nl

7%

8

google.nl

5%

9

randstad.nl

5%

10

youngcapital.nl

5%

11

uitzendbureau.nl

4%

12

intermediair.nl

3%

13

allevacaturesites.nl

3%

14

instagram.com

3%

15

jobrapido.com

2%

16

tempoteam.nl

2%

17

werkenbijdeoverheid.nl

2%

18

bijbaan.nl

2%

19

gemeentebanen.nl

1%

20

meesterbaan.nl

1%

21

stepstone.com

1%

22

nuwerk.nl

1%

23

job.nl

1%

24

accountancyvacatures.nl

1%

25

twitter.com

1%

Bron: Intelligence Group, 2019