Nieuws & blogs

De Denen zijn vooruitstrevend, wat kunnen we leren van de top 10 meest favoriete werkgevers in Denemarken?

In de tijd van de Vikingen was Denemarken één van de machtigste landen van Europa. De Denen speelde een dominante rol in de regio. Wat betreft technieken en wijze van leven waren ze hun tijd ver vooruit. Dat element zie je vandaag de dag terug in het wonen en werken in Denemarken. De Denen passen regels en wetten toe die vooral als doel hebben de samenleving te reguleren en te verbeteren. Vaak blijkt in een later stadium dat ook andere landen vergelijkbare wetten aannemen en dat de Denen hun tijd regelmatig vooruit zijn. Reden genoeg voor ons om te kijken naar de top 10 meest favoriete werkgevers in Denemarken met op nummer 1 Novo Nordisk.

Novo Nordisk nummer 1 én ze hebben de award ‘Great place to work 2019’.

Meer dan helft, namelijk 60%, van de meest favoriete werkgevers bestaat uit Deense bedrijven. Het opvallende hieraan is dat de eerste vijf ook allemaal Deense oorsprong zijn. Op nummer één staat Novo Nordisk. Een bedrijf dat al meer dan 90 jaar innovatie en leiderschap toont in de zorg van diabetes. Hun missie: “diabetes de wereld uit helpen en degene die met de diabetes leeft de hoogst mogelijke kwaliteit van het leven bieden”. Novo Nordisk staat in Nederland op de tweede plaats van de lijst “Great place to work 2019”. De lijst is samengesteld op basis van onderzoek naar de mate van vertrouwen, trots en plezier binnen organisaties. Waarbij de inbreng van werknemers als een evaluatie van het werkgeversbeleid worden gebruikt om de uiteindelijke ranking te bepalen.

Bij Novo Nordisk werken ze aan ‘People Performance Process’ (3P). Dit is een wereldwijde standaard voor performance management. Het 3P-systeem bevalt duidelijke en meetbare doelen. Aan de hand van dit systeem werken ze aan de ontwikkeling van de medewerkers en de organisatie.

Maersk en LEGO op nummer 2 en 3

De nummer twee op de lijst is Maersk. Een Deense multinationale onderneming met verschillende divisies voornamelijk in de transportsector. Ze zijn ’s werelds grootste containerrederij en staan bekend om betrouwbare, flexibele en eco-efficiënte diensten. Doordat het een grote organisatie is die wereldwijd opereert is er ook een diversiteit aan mensen die er werken, dat is dan ook een belangrijke pijler onder de organisatie. De cultuur is internationaal en dynamisch en ze besteden veel aandacht aan de ontwikkeling van hun mensen. Ze zien trainingen en ontwikkelingen als een continu proces.

De derde plaats is weggelegd voor LEGO. LEGO Group is een familiebedrijf in Billund dat werd opgericht in 1932 door Ole Kirk Christiansen. Het bedrijf is het meest bekend van het speelgoed LEGO. Het woord LEGO is afgeleid van het Deense zinsdeel leg godt, wat “speel goed” betekent. LEGO heeft als missie om de bouwers van morgen te inspireren en ontwikkelen wat ze doen met hun People Promise: ‘Succeed together’. Zo streven ze ernaar om kinderen te stimuleren creatief te zijn. Belangrijke pijlers in de organisatie zijn: creativiteit, fantasie, plezier, ontwikkeling, kwaliteit en zorg. Dit komt overal terug in hun cultuur.

Top 10 favoriete werkgevers in Denemarken

Nr. Naam  
1 Novo Nordisk
2 Maersk
3 LEGO
4 COOP
5 Vestas
6 Google
7 Microsoft
8 Ikea
9 Ford
10 Nordea

Bron: Global Talent Acquisition Monitor

Meer inzicht in arbeidsmarktdata?

Bovenstaande data is afkomstig uit het Europese arbeidsmarktonderzoek van Intelligence Group: de Global Talent Acquisition Monitor (GTAM). Dit onderzoek is uitgevoerd onder 60.000 unieke respondenten.  De data uit GTAM zijn online beschikbaar in het European Recruitment Dashboard, waarin ook data van Jobfeed van Textkernel zijn verwerkt.

Met het European Recruitment Dashboard kunt u slimmer internationaal gaan werven. Het dashboard geeft u toegang tot data uit 28 landen in Europa en 500 beroepsgroepen. Hiermee kunt u uw recruitmentstrategie op de Europese arbeidsmarkt ontwikkelen en bijsturen. Wilt u meer informatie over dit innovatieve dashboard? Vraag dan een demo aan.

JA ik wil een DEMO