In opdracht van de Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft Intelligence Group een loopbaanplattegrond gecreëerd, met als doel om loopbaankansen binnen en buiten de NS in kaart te brengen. De NS zet de tool in om de interne arbeidsmarkt inzichtelijk te maken voor werknemers en zo de mobiliteit van werknemers te vergroten.
Heeft u ook interesse in een op maat gemaakt arbeidsmarktdashboard of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn?
Medewerkers duurzaam inzetbaar houden
De NS heeft als doel medewerkers duurzaam inzetbaar te houden en wil graag optimaal in mogelijkheden faciliteren voor elke medewerker om zich voor te bereiden op werk en een veranderende toekomst. Daarom heeft Intelligence Group een toegankelijke tool ontwikkeld die medewerkers van de NS inzicht biedt in hun loopbaanmogelijkheden binnen de organisatie en een indicatie geeft van de arbeidsmarktwaarde op de externe arbeidsmarkt.
“De NS is een groot bedrijf met veel interne loopbaankansen,” aldus Sandra Bosman, projectmanager bij de NS. “Binnen de NS zijn er zo veel uiteenlopende functies dat de NS een arbeidsmarkt op zichzelf is. De loopbaanplattegrond die we samen met Intelligence Group hebben ontwikkeld, maakt het mogelijk om deze arbeidsmarktkansen inzichtelijk te maken voor onze medewerkers. Dit biedt medewerkers perspectief en geeft hen handvatten om zich te ontwikkelen. Voor ons als organisatie kan dit bijdragen aan het behouden en zo optimaal mogelijk benutten van intern talent.”
Gepersonaliseerd advies op basis van data
De loopbaanplattegrond is onderdeel van de loopbaanomgeving binnen de NS en is een webpagina die enkel toegankelijk is voor NS-medewerkers. Medewerkers kunnen de tool gebruiken om te bekijken waar ze zich op dit moment bevinden binnen de NS-arbeidsmarkt. Op basis van de huidige functie, afdeling en businessunit van de werknemer, berekent de tool functies van hetzelfde niveau, een hoger niveau, een lager niveau en de best passende verrassende functie.
Deze voorgestelde functies binnen de NS krijgen een arbeidsmarktscore en een matchscore toegewezen. De arbeidsmarktscore is gebaseerd op de verhouding van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Hoe groter de vraag ten opzichte van het aanbod, hoe hoger de score. De matchscore duidt aan in hoeverre skills en vaardigheden van het beroep van de werknemer overeenkomen met die van andere beroepen. Daarnaast is er gebruik gemaakt van zowel interne (binnen de NS) als externe (buiten de NS) loopbaanpaden van mensen met een vergelijkbare functie. Het gaat er dan om welke andere functies mensen in het verleden hebben vervuld. Deze matchscore wordt dus berekend op basis van verschillende databronnen, namelijk het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group, Jobfeed data, ESCO-classificatie en interne data van de NS.
Volgens Sandra Bosman is deze combinatie van interne en externe arbeidsmarktdata hetgeen dat de loopbaanplattegrond krachtig maakt. Dat de interne arbeidsmarkt zo divers is, maakt ook dat er soms loopbaanstappen gezet worden die niet altijd logisch zijn voor onze medewerkers. Deze arbeidsmarktdata is daarom zichtbaar in de tool in de vorm van loopbaanstappen die voorgangers binnen de NS hebben gezet. Juist het naast elkaar zien van interne en externe arbeidsmarktkansen maakt de tool toepasbaar voor onze medewerkers in het ontdekken van loopbaanperspectief, zodat zij een eigen plan kunnen maken”.
Wilt u meer informatie ontvangen over een op maat gemaakt arbeidsmarktdashboard?
Heeft u ook interesse in een op maat gemaakt dashboard of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.