Nieuws & blogs

Bijna een kwart minder nieuwe vacatures (-24%) ten opzichte begin 2020

Bedrijven (-43%), bureaus (-10%), Groningen, Drenthe en Zeeland grootste daling.

7 april 2020, Rotterdam/Arnhem. Ten opzichte van het begin van het jaar, zijn er in de laatste week van maart/begin april (week 14) substantieel minder nieuwe vacatures online gepubliceerd. In de laatste week van maart ging het om 53.772 unieke online vacatures, een daling van 24% ten opzichte van de eerste week van januari. Zou je het seizoen effect meerekenen zou het gaan om een daling van 25% ten opzichte van deze week in maart 2019. Het bedrijfsleven laat de grootste daling zien in de nieuw gepubliceerde vacatures ten opzichte van het begin van dit jaar, met een daling van 43%. Bureaus (uitzend- en W&S bureaus) daarentegen slechts 10% minder vacatures, met in de laatste week van maart zelfs een kleine groei ten opzichte van een week daarvoor. Dit blijkt uit gezamenlijke analyses van Jobdigger en Intelligence Group.

De 10 meest gevraagde functies door bureaus, eind maart/begin april 2020

1.

Magazijnmedewerker

2.

Medewerker Klantenservice

3.

Vrachtwagenchauffeur

4.

Accountmanager

5.

Werkvoorbereider

6.

Elektromonteur

7.

Operator Food

8.

Timmerman

9.

Verzorgende IG

10.

Administratief Medewerker

Bron: Jobdigger, 2020

Grote regionale verschillen, qua opleidingsniveau nauwelijks verschillen

In Groningen, Drenthe, Zeeland en Overijssel zien we de grootste daling in nieuwe vacatures. In Groningen is de daling 44%, gevolgd door Drenthe met 39%, Zeeland 36% en Overijssel 33%. In Friesland is opvallend genoeg nog nauwelijks sprake van een daling in nieuwe vacatures. In de laatste week van maart waren dat er 1.508. Een daling van 2% ten opzichte van het begin van het jaar en een groei van 8% ten opzichte van week 13.

De daling van nieuwe vacatures per opleidingsniveau is voor alle niveaus nagenoeg gelijk. De vraag naar academici is met 26% gedaald ten opzichte van het begin van het jaar, voor hbo’ers met 25% en voor mbo’ers met 23%.

“Ten opzichte van het begin van het jaar krijgt de arbeidsmarkt een enorme klap, zelfs zonder het meenemen van de seizoenseffecten. Je kunt ook zeggen dat na de afgekondigde maatregelen in Nederland (12 maart) en ruim 153.000 nieuwe online vacatures bij zijn gekomen. Dat impliceert zeker niet dat de arbeidsmarkt tot stilstand is gekomen. Op dit moment vervullen met name uitzendbureaus een enorm belangrijke rol om de piek-en-ziek-vraag in de arbeidsmarkt op te vangen. Er is derhalve nog genoeg dynamiek, maar de richting van de beweging is wel sterk dalende.” Aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.

Arbeidsmarktupdate 7 april 2020

In de komende weken en maanden zullen Jobdigger en Intelligence regelmatig updates geven over de actuele arbeidsmarktontwikkelingen. Zowel aan de vraag- als aanbodkant van de arbeidsmarkt.

Meer informatie?

www.jobdigger.nl | www.intelligence-group.nl

E: info@intelligence-group.nl

T: 06-48337283, Geert-Jan Waasdorp