Nieuws & blogs

België versus Nederland, grote verschillen in arbeidsmarktgedrag: de top 10 op een rijtje

De cultuurverschillen tussen België en Nederland worden vaak onderschat. Er zijn talloze clichés die eenieder ongetwijfeld wel eens gehoord heeft, terwijl we (voor een gedeelte in ieder geval) dezelfde taal spreken. Toch zijn er in Europa geen twee buurlanden die zo van elkaar verschillen. Omdat we dit wellicht te weinig realiseren nemen wij van Intelligence Group eens de proef op de som. Hoe kan dat beter dan met The Global Talent Acquisition Monitor (GTAM). De GTAM is een grootschalig onderzoek naar de arbeidsmarkt in Europa. Er wordt in ruim 28 landen data verzameld om inzichten te krijgen. Tijd om België en Nederland eens onder de loep te nemen, lees hier de 10 meest interessante verschillen.

1. Nederlanders willen naar België, Belgen niet naar Nederland.

Als we kijken naar favorieten steden is Londen geliefd voor zowel België als Nederland. Op landniveau zijn de meest favoriete landen om in het buitenland te werken voor Belgen: Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten, Australië, Spanje. Waarbij Nederlanders de voorkeur hebben voor de Verenigde Staten, Australië, België, Spanje en Canada. Opvallend verschil is dat Nederlanders wél naar België willen komen, België staat op namelijk nummer 3. Echter heeft België minder de voorkeur om in Nederland komen werken als we zien dat Nederland andersom op nummer 9 staat!

2. Belgen gaan makkelijker in het buitenland wonen en werken dan Nederlanders.

Korte zakenreizen en werken zonder emigreren is meer geliefd onder Nederlanders. Wanneer er gevraagd wordt om daadwerkelijk de stap te zetten om te wonen en werken in het buitenland is de Belgische groep uiteindelijk dan ook groter dan Nederland.

3. Stepstone.com populair in België, in Nederland geen toppositie.

Wanneer er gezocht wordt naar een nieuwe baan worden vdab.be, jobat.be, indeed.com, leforem.be en vacature.com veelvuldig gebruikt. Een ander opvallend populair jobboard in België is Stepstone.com. Stepstone werft en rekruteert met meer dan 2.200 mensen die werkzaam zijn in 20 landen, voor 130 landen wereldwijd. In Nederland heeft Stepstone geen toppositie meer, waar zij 15 jaar geleden nog marktleider was.

4. Belgen zoeken minder naar een nieuwe baan dan Nederlanders.

De groep mensen die actief opzoek is naar een nieuwe baan is ongeveer gelijk. Maar het grote verschil zit in het latent op zoek zijn en totaal niet op zoek zijn naar een nieuwe baan. De meerderheid van de Belgen is namelijk totaal niet op zoek naar een nieuwe baan, dit is ruim 6% meer dan in Nederland. De minderheid, namelijk 37% is latent op zoek, in verhouding met Nederland, waar 44% latent op zoek is scheelt dat 7%.

5. Verwachtingen sollicitatieproces in beide landen gelijk.

In de zoektocht naar een nieuwe baan zijn de verwachtingen van het sollicitatieproces hetzelfde. De gemiddelde verwachte doorlooptijd zit op 3,7 week. Kandidaten in beide landen willen graag even snel schakelen wanneer het gaat om een nieuwe baan.

European Recruitment Dashboard Intelligence Group

Benieuwd naar de voorkeuren van Europees arbeidsmarkttalent in uw branche? Raadpleeg het Europees Recruitment Dashboard van Intelligence Group.

Klik hier voor meer informatie


6. Minder baanwisselingen in België dan in Nederland.

Aanvullend zijn de baanwisselingen naar een nieuwe werkgever in België kleiner dan in Nederland. Wanneer er wél van baan gewisseld wordt is dit voornamelijk bij de huidige werkgever. Bijna de helft, ongeveer 2,2 miljoen werkenden van de Belgische beroepsbevolking geniet hierin de voorkeur. Waarbij er in Nederland wel sneller gewisseld wordt van werkgever.

7. Krapteberoepen beide landen komen niet overeen. 

Minst beschikbare kandidaten in België zijn vooral de ondersteunende technische beroepen. Waar er in Nederland een enorme vraag is naar de beroepen met een specifieke ambacht zoals een smid of metaalbewerker. Vacatures in de bouw en huishouding zijn makkelijker te vullen in België. In Nederland geldt dat voor administratieve banen. Is het wellicht interessant om kandidaten in het buurland te werven?

8. Goed salaris altijd op nummer één maar: Belgen zijn liever meer thuis dan Nederlanders.

Een goed salaris staat op nummer één wanneer het gaat over de belangrijke factoren in een (nieuwe) baan. Dat wordt in beide landen opgevolgd met een vast contract. Echter is er wel een verdeeldheid op de derde plek. In België haalt de juiste werk/privé balans de top 3, waar in Nederland de werksfeer binnenkomt op nummer drie.

9. Internationaal mobiele Belgen zijn gedreven door ambitie; Nederlanders door de inhoud.

Dé redenen om naar het buitenland te gaan zijn ook weer met stip op nummer één een goed salaris. Dat wordt verschillend opgevolgd. Belgen zoeken de verantwoordelijkheid, carrière en doorgroeimogelijkheden in het buitenland op. Nederlanders vinden de inhoud van het werk en de juiste werk/privé balans in het buitenland wél belangrijk.

10. Onderaan de streep: veel verschillen

Onderaan de streep zijn België en Nederland als buurlanden met hier en daar een nuance inderdaad echt wel verschillend. Laten we ons niet verleiden met aannames en clichés maar in gesprek met elkaar gaan om te zien hoe we elkaar als buurlanden kunnen helpen om (samen) groter te worden.

 

Wilt u meer weten over GTAM en wat het voor u kan betekenen, neem direct contact op met Intelligence Group!

 

European Recruitment Dashboard Intelligence Group

Zicht op de Belgische of Nederlandse arbeidsmarkt?

Klik hier voor meer informatie.