Nieuws & blogs

Albert Heijn verkozen tot Meest Favoriete Werkgever voor bijbanen

Albert Heijn is verkozen tot de Meest favoriete Werkgever voor bijbanen in Nederland.  Op de tweede plaats staat Jumbo Supermarkten, gevolgd door Lidl, Action en de Kruidvat. Met Plus Supermarkten op de 7e en Dirk v.d. Broek op de 9e positie, zijn supermarkten erg populair onder studenten en scholieren. Daarbij zien we dat werkgevers die werk- en leertrajecten aanbieden zoals Vezet, de Koninklijke Landmacht en McDonald's, erg populair zijn onder 18-plussers. Verder staan de universiteiten Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus MC en Universiteit Leiden hoog op het lijstje van wo’ers als werkgever voor bijbanen. Dit blijkt uit de meest recente resultaten van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder 2.948 scholieren/studenten die hebben aangegeven een bijbaan naast hun opleiding/studie te hebben, of te willen.

Tabel 1: Meest Favoriete Werkgevers voor bijbanen in Nederland in 2017

Ranking Werkgever
1 Albert Heijn
2 Jumbo Supermarkten
3 Lidl
4 Action
5 Kruidvat
6 Gamma
7 Plus supermarkten
8 McDonald's
9 Dirk v.d. Broek
10 HEMA

Werkgevers die werk- en leertrajecten aanbieden populair onder 18-plussers
Wanneer we de Meest Favoriete Werkgever voor bijbanen indelen naar leeftijd blijkt dat de Wereldwinkel en het A&F Horeca Uitzendbureau ook populair zijn onder jongeren tot 18 jaar. Wat opvalt is dat 18-plussers het liefst ook bij werkgevers zouden willen werken die werk- en leertrajecten aanbieden, zoals McDonald's (5), Vezet (9) en de Koninklijke Landmacht (10).

‘’Als we aan bijbanen denken, dan denken we vaak aan de vakkenvuller in de supermarkt, de hulp op de marktkraam op zaterdag, een oppas of een baan in de nacht in de horeca. In eerste instantie om bij te verdienen, maar als we verder kijken, dan zien we dat de 18-plussers zich meer aangetrokken voelen tot werkgevers die inspelen op ontwikkeling en eventuele aansluiting bij hun toekomstambities. Bijbaners zijn dan ook zeker niet uit te vlakken als zeer relevant medewerkers voor nu en voor in de toekomst”, aldus Véronique Oonk, Manager Recruitment Intelligence bij Intelligence Group.

Tabel 2: Meest Favoriete Werkgevers onder bijbaners naar leeftijd

Ranking Tot 18 jaar 18 jaar en ouder
1 Albert Heijn Albert Heijn
2 Jumbo Supermarkten Jumbo Supermarkten
3 Lidl Gamma
4 Action Plus supermarkten
5 Kruidvat McDonald's
6 Dirk v.d. Broek HEMA
7 Wereldwinkel Action
8 McDonald's Kruidvat
9 A&F Horeca Uitzendbureau Vezet
10 Plus supermarkten Koninklijke Landmacht

Universiteiten populair als werkgevers voor bijbanen onder wo’ers
Uit de resultaten blijkt dat de Meest Favoriete Werkgevers voor bijbanen ook verschillen per opleidingsniveau. Zo komen PostNL (5) en de Politie (9) alleen terug in het rijtje van mbo’ers, terwijl hbo’ers zichzelf het liefst bij de Rabobank, Google, Het Rijk, ABN AMRO en Coolblue zien werken. Niet geheel opvallend is dat universiteiten populaire werkgevers voor bijbanen zijn voor wo’ers. Zo neemt Radboud Universiteit Nijmegen de derde positie in gevolgd door het Erasmus MC (4), Universiteit Leiden (5) en het UMC Utrecht (9). Ook multinationals zoals Google, Phillips en Deloitte staan hoog op het rijtje van deze groep.

Tabel 3: Meest Favoriete Werkgevers onder bijbaners per opleidingsniveau

Ranking voortgezet onderwijs mbo hbo wo
1 Albert Heijn Albert Heijn Albert Heijn Albert Heijn
2 Jumbo Supermarkten Jumbo Supermarkten Jumbo Supermarkten Jumbo Supermarkten
3 Lidl HEMA Rabobank Radboud Universiteit Nijmegen
4 Action McDonalds Plus supermarkten Erasmus MC
5 Gamma PostNL Google Universiteit Leiden
6 Kruidvat Plus supermarkten Het Rijk Google
7 McDonalds Action ABN AMRO Philips
8 Dirk v.d. Broek Dirk v.d. Broek Coolblue Het Rijk
9 Plus supermarkten Politie HEMA UMC Utrecht
10 Wereldwinkel Kruidvat Lidl Deloitte

Tot slot blijkt dat Gucci en het UWV ook als aantrekkelijke werkgevers gezien worden in de top-10 grote steden. In de steden erbuiten worden nagenoeg geen andere werkgevers benoemd dan in de totale ranking.

Tabel 4: Meest Favoriete Werkgevers in de top grote steden of daarbuiten in Nederland

Ranking Buiten top-10 grote steden Top-10 grote steden
1 Albert Heijn Albert Heijn
2 Jumbo Supermarkten Jumbo Supermarkten
3 Lidl Action
4 Kruidvat Gucci
5 Action A&F Horeca Uitzendbureau
6 Plus supermarkten Gamma
7 Gamma UWV
8 McDonald's Praxis
9 Dirk v.d. Broek DEEN
10 HEMA Kruidvat

*De top-10 grootste steden in Nederland bestaan uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Almere, Groningen, Breda, Nijmegen.

Schrijf u nu in voor het webinar: "Bijbaners werven anno 2018".
Op 12 april organiseert Intelligence Group het webinar: "Bijbaners werven anno 2018". Het gaat hierbij om jongeren met een baan naast hun opleiding, maar ook om huismannen/-vrouwen, zzp'ers, parttimers etc. die graag een aantal uren extra willen werken. Hoe groot is deze markt en hoe komt u in contact met bijbaners, waar willen zij werken en hoe maken zij een afweging in de aantrekkelijkheid van een werkgever? Wilt u meer weten over bijbaners, volg dan het gratis webinar op 12 april.

>> Schrijf u hier in voor het webinar ''bijbaners werven anno 2018''.

Technische verantwoording
Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) is een continu onderzoek dat sinds 2003 elk kwartaal wordt afgenomen onder circa 4.000 unieke respondenten. Op jaarbasis worden minimaal 16.000 personen ondervraagd die representatief zijn voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking (de NBB inclusief studenten, scholieren en zzp’ers). De respondenten worden gewogen op basis van CBS-cijfers met betrekking tot opleidingsniveau, geslacht, leeftijd, regio en onderwijsvolgend versus niet-onderwijsvolgend. De gestelde vraag luidt: " Bij welke organisatie wilt u het liefst een bijbaan?’’ Deze vraag is gesteld aan alle studenten/scholieren die hebben aangegeven een bijbaan naast de studie/opleiding te hebben, of te willen. Bovengenoemde cijfers zijn afkomstig uit het AGO van 2017.

Voor meer informatie over dit onderzoek en de resultaten kunt u contact opnemen met Intelligence Group via info@intelligence-group.nl of door te bellen naar 088 730 2800.