Nieuws & blogs

53% van de studenten en 35% van de jongeren maken minder betaalde uren sinds de crisis

Angst om baan te verliezen verdubbelt bijna onder de Nederlandse beroepsbevolking

In de wekelijkse update van de arbeidsmarktontwikkelingen in Nederland van Intelligence Group en Jobdigger, zijn de volgende, meest recente ontwikkelingen te zien op de arbeidsmarkt tot en met zondag 26 april.

  • 53% van de studenten en scholieren en 35% van de jongeren onder de 30 jaar, geeft aan minder betaalde uren te kunnen maken sinds het begin van de crisis. Voor de Nederlandse beroepsbevolking ligt dit percentage op 20%. Van de groep van 45 jaar en ouder is dit 9,5%.
  • Met de stelling of de Nederlands beroepsbevolking bang is om in de komende 12 maanden hun baan te verliezen, is 14,3% het (zeer) eens. Dit was voor de crisis in het eerste kwartaal van 2020 nog 7,6%. Sinds de coronacrisis is dit percentage bijna verdubbeld (+88%)
  • De daling van het aantal vacatures na de coronacrisis blijft op gemiddeld 25% in week 17, maar verbetert licht ten opzichte van de week daarvoor. In week 17 (tot en met 26 april) hebben uitzend- en bemiddelingsbureaus een sterke opleving gehad in het aantal vacatures (+17%) ten opzichte van de week daarvoor. Het aantal nieuwe vacatures bij werkgevers bleef in vergelijking met de week daarvoor gelijk.
  • Sinds de crisis is de daling in nieuwe vacatures bij werkgevers twee keer zo groot als bij bureaus: -35% om -18%.
  • Het geschatte verlies aan vacatures sinds de intelligente lockdown is bijna 56.000. De grootste klap wordt daarin geïncasseerd door de arbeidsbemiddeling en uitzendbranche. Het geschatte verlies in die sector is 24.000 minder nieuwe vacatures, 43% van het totaal.

Voor deze waarnemingen zijn de meest recente onderzoeksdata van Intelligence Group gebruikt onder 819 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking. Zij zijn ondervraagd in week 16-17 van 2020 (data tot en met 26 april). En zijn de actuele vacaturedata van Jobdigger gebruikt tot en met 26 april 2020. Dit betreft 822.911 unieke online vacatures sinds het begin van 2020.

Jongeren en bijbaners krijgen de hardste klappen op de arbeidsmarkt

Mede ingegeven voor het feit dat veel jonge mensen werken in sectoren die hard worden geraakt, zoals de horeca en detailhandel én het feit dat er relatief veel jonge mensen werken in tijdelijke en flexcontracten maakt dat de coronacrisis hen veel harder raakt op de arbeidsmarkt dan bijvoorbeeld oudere werknemers. Wanneer we vervolgens inzoomen op onderzoek dat Intelligence Group onder 819 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking heeft gedaan, vallen de onderstaande zaken op:

  • De arbeidsmarktactiviteit – het aandeel mensen dat actief op zoek is naar (ander) werk - in Nederland is sterk gestegen van 11,4% naar 13,5%. Dit betekent een stijging van bijna 200 duizend mensen die actief op zoek zijn. Dit wordt primair veroorzaakt door een sterke toename van studenten en scholieren die op zoek zijn naar een nieuwe bijbaan.
  • Voor bijna de helft (47%) van de Nederlandse beroepsbevolking is de manier waarop werkgevers omgaan met de coronacrisis belangrijk in hun keuze om te blijven bij een werkgever of te kiezen voor een andere werkgever. Bij jongeren onder de 30 jaar en vrouwen is dit substantieel belangrijker, respectievelijk 59% en 51%.
  • Ook leent het werk van jongeren en bijbaners zich minder goed voor thuiswerken. Toch is 13% van hen het (zeer) oneens met de stelling “Mijn werkgever neemt voldoende maatregelen om mij te beschermen tegen het coronavirus”. Hoe ouder de werknemer is, des te meer voelt hij/zij zich beschermd door de werkgever.

“De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan momenteel razendsnel. Met honderdduizenden tozo-aanvragen, het ontbreken van stageplaatsen, sectoren die platliggen en normaliter voor veel werkgelegenheid zorgen, en een groot deel van de werknemers die nu minder uren maken dan voor de crisis, zal de werkloosheid in de komende maanden met honderdduizenden stijgen. Jongeren, flexwerkers, zpp’ers en starters op de arbeidsmarkt zullen daarin bovengemiddeld hard worden getroffen, alle goede maatregelen ten spijt,” aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.

Sectoren die relatief het hardste zijn geraakt (met minimaal 100 vacatures sinds begin 2020)

In totaal zijn 822.911 vacatures geanalyseerd in 1.158 sectoren. In 79% van de sectoren (910 stuks) was sprake van krimp sinds de intelligente lockdown. In 39% van de gevallen was de krimp zelfs 50 procent of meer. De 20 sectoren die relatief het hardste zijn geraakt staan hieronder.

Top-20, relatief grootste verlies aan vacatures sinds de crisis

1

Jeugdherbergen en vakantiekampen

-98%

2

Winkels in overige elektrische huishoudelijke apparatuur

-86%

3

Niet-gespecialiseerde groothandel in niet-consumentenartikelen

-85%

4

Overkoepelende organen samenwerkings- en adviesorganen op het gebied van gezondheidszorg

-84%

5

Vervaardiging van brood en vers banketbakkerswerk

-82%

6

Beleggingsinstellingen in vaste activa

-82%

7

Textielsupermarkten

-82%

8

Vervaardiging van baby- en sportkleding en kledingaccessoires

-80%

9

Groothandel in overige consumentenartikelen n.e.g.

-80%

10

Winkels in onderkleding, foundations e.d.

-79%

11

Niet-gespecialiseerde groothandel in consumentenartikelen

-77%

12

Sporthallen, sportzalen en gymzalen

-77%

13

Winkels in een algemeen assortiment van wit- en bruingoed

-76%

14

Detailhandel via overige distributievormen

-75%

15

Groothandel in scheepsbenodigdheden en visserij-artikelen

-75%

16

Winkels in schoenen

-74%

17

Verhuur van vakantiehuisjes en appartementen

-74%

18

Hotels (geen hotel-restaurants), pensions en conferentieoorden

-74%

19

Groothandel in woningtextiel en vloerbedekking

-74%

20

Pret- en themaparken

-74%

Sectoren die het relatief erg goed doen (met minimaal 100 vacatures sinds begin 2020)

Naast de krimpsectoren zijn er ook sectoren die het goed doen. Denk hierbij scholen, supermarkten, bouwmarkten, aan (toe)leveranciers van tuincentra, doe-het-zelf-zaken, wooninrichting, kredietverstrekkers en opsporing en politie.

Top-20, relatief grootste groei aan vacatures sinds de crisis

1

Groothandel in zaden, pootgoed en peulvruchten

197%

2

Voortgezet onderwijs

123%

3

Secretariële dienstverlening

99%

4

Dienstverlening voor de akker- en/of tuinbouw

92%

5

Havo en vwo

90%

6

Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs

75%

7

Vervaardiging van verpakkingsmiddelen van licht metaal

74%

8

Brede scholengemeenschappen voor voortgezet onderwijs

54%

9

Samenwerkingsorganen op het gebied van gezondheidszorg en overige gezondheidszorgondersteunende diensten

54%

10

Groothandel in snacks

54%

11

Verhuur en lease van machines en installaties voor de bouw

52%

12

Kredietverstrekking en overige financiële intermediairs

48%

13

Winkels in artikelen voor woninginrichting algemeen assortiment

35%

14

Vervaardiging van platen folie buizen en profielen van kunststof

32%

15

Supermarkten en dergelijke winkels met een algemeen assortiment voedings- en genotmiddelen

30%

16

Vervaardiging van zuivelproducten (geen consumptie-ijs)

28%

17

Vervaardiging van kleur- en verfstoffen

27%

18

Algemene burgerlijke en utiliteitsbouw en projectontwikkeling

26%

19

Opsporing

22%

20

Politie

21%

Meer informatie

Voor meer informatie neem contact op met Intelligence Group, Geert-Jan Waasdorp (06-48337283) of info@intelligence-group.nl

Elke donderdag om 11:00 uur worden de meest recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gedeeld middels een webinar. Meer informatie daarover is terug te vinden op www.jobdigger.nl of www.intelligence-group.nl. Inschrijven voor de webinar op donderdag 30 april kan hier.