Nieuws & blogs

3 marktleiders in België: VDAB, Leforem en Actiris

Glassdoor verrassend veel gebruikt, maar nog niet zo populair 

Het meest gebruikte jobboard in België is VDAB, maar deze website is vooral in Vlaanderen populair. In Wallonië wordt juist de website Leforem.be het meest gebruikt en in Brussel staat actiris.be op nummer 1. Binnen België zijn grote regionale verschillen en het maakt veel uit of je in Vlaanderen, Wallonië of Brussel werft.

Opvallend is dat de nummer 1 van heel België, vdab.be, niet voorkomt in de top 10 van Wallonië. Dit komt omdat VDAB van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding is, speciaal voor Vlamingen. Le Forem is de Waalse tegenhanger van de officiële instantie voor inwoners van Wallonië. Hetzelfde geldt voor Actiris.be in Brussel. Deze instanties zijn de schakel tussen werknemers en werkgevers en geven zowel advies aan werkzoekenden als bedrijven. Werkzoekenden kunnen hier niet alleen vacatures vinden, maar ook trainingen volgen en vaardigheden ontwikkelen om de kans op een baan te vergroten.

Top 5 populaire jobboards België per regio

Ranking

Vlaanderen

Wallonië

Brussel

1

vdab.be

leforem.be

actiris.be

2

jobat.be

be.indeed.com

stepstone.be

3

vacature.com

stepstone.be

be.indeed.com

4

be.indeed.com

monster.be

linkedin.com

5

stepstone.be

jobat.be

monster.be

Bron: Global Talent Acquisition Monitor

Regionale jobboards

Jobboards die in alle regio’s terugkomen zijn Jobbat, Indeed, Stepstone, Monster, Randstad en LinkedIn. Daarnaast is er nog een aantal regio-specifieke jobboards, zoals vacature.com in Vlaanderen. Deze staat hier op een derde plek. References en Leguidesocial komen alleen in de top 10 van Wallonië en Brussel terug. Als u werft in België is het bij de keuze voor een jobboard dus van groot belang in welke regio u werft.

Top 5 jobboards meest geplaatste vacatures in België

Ranking

Vlaanderen

Wallonië

Brussel

1

vdab.be

leforem.be

vdab.be

2

leforem.be

vdab.be

glassdoor.be

3

glassdoor.be

glassdoor.be

leforem.be

4

streekpersoneel.be

jobat.be

actiris.be

5

neuvoo.be

dovajobs.com

stepstone.be

 Bron: Jobfeed

Mismatch jobboards

Tussen de meest populaire jobboards in België en de jobboards met de meest geplaatste vacatures zijn opvallende verschillen te zien. Terwijl Vlamingen vooral op VDAB kijken voor vacatures, plaatsen werkgevers zowel op VDAB als Leforem. Leforem wordt met name door inwoners van Wallonië gebruikt en komt niet eens voor in de top 10 meest populaire jobboards in Vlaanderen. Daarnaast staat Glassdoor in alle regio’s voor werkgevers in de top 3, terwijl deze website niet in de top 10 van meest populaire jobboards voorkomt van de drie regio’s. Er is dus een mismatch tussen waar werkgevers vacatures plaatsen en waar kandidaten zoeken naar een vacature.

Hoe kunt u zich onderscheiden?

Wanneer de markt zeer schaars is, is het van groot belang te weten waar u de juiste kandidaat kunt vinden. In een markt waar er één dominante leider is, lijkt het logischer om uw vacature daar te plaatsen. Het vinden van het juiste kanaal is een belangrijk onderdeel van uw wervingsstrategie. Als u daarnaast weet door welke punten uw doelgroep aangesproken wordt, kunt u zich hiermee onderscheiden op de arbeidsmarkt.

Meer inzicht in arbeidsmarktdata?

Wilt u slimmer internationaal werven met het European Recruitment Dashboard? Met dit dashboard heeft u toegang tot data uit 28 landen in Europa en 500 beroepsgroepen. Hiermee kunt u uw recruitmentstrategie op de Europese arbeidsmarkt ontwikkelen en bijsturen. De data die wij gebruiken, is afkomstig uit ons eigen Europese arbeidsmarktonderzoek: De Global Talent Acquisition Monitor (GTAM) en van Jobfeed van Textkernel. Wilt u meer informatie over dit dashboard? Vraag dan een demo aan. 

JA IK WIL EEN DEMO