Nieuws

10 opmerkelijke feiten over de intransparantie op de Nederlandse arbeidsmarkt

De Nederlandse arbeidsmarkt is in twintig jaar tijd minder transparant geworden. Dit blijkt uit de paper: De beroepsbevolking heeft recht op een transparante arbeidsmarkt van Arbeidsmarktkansen.nl. De gedachte dat nieuwe technologieën zoals vacaturesites en sociale media het zoeken naar werk makkelijker zouden maken, blijken het zoeken naar werk nu juist bemoeilijkt te hebben. Om u hier een beeld bij te geven, tonen wij u 10 opmerkelijke feiten die de inefficiënte werking van de Nederlandse arbeidsmarkt weergeven. Om te beginnen, wist u bijvoorbeeld dat:

1. In Nederland meer dan 13.000 websites bestaan die alleen maar vacatures tonen?

Er is dus niet meer één plek waar u moet zoeken om uw vacature te vinden. Hoe makkelijk het zoeken op internet ook is, u vindt door de bomen het bos niet meer.

2. Er zes keer meer vacatures online staan, dan dat er vacatures zijn?

In bijna 5 jaar tijd is de doublurefactor (= het aantal dubbele vacatures) met maar liefst 70% gestegen van 3,8 naar 6,5! Daarbij plaatsen intermediairs vacatures (gemiddeld) zelfs op tien verschillende websites!

3. Meer dan de helft van alle vacatures maximaal 3 weken open staat en 6% zelfs langer dan 13 weken?

In totaal spreken we hier over 105.034 vacatures in Nederland.

4. In juli, september en oktober van 2017 elke maand meer dan 1.000 nog nooit eerder benoemde functienamen gebruikt zijn in vacatureteksten?

Om maar een beeld te geven: dit zijn maar liefst 3.000 nieuwe functiebenamingen in een kwartaal!

5. Dat in 17.000 vacatures die in september 2017 geplaatst zijn, helemaal niets stond over de inhoud van de functie!

 

6. In 750.000 vacatures die in 2017 door intermediairs uitgezet zijn, niets over de uiteindelijke werkgever gemeld werd?

 

7.  Er een mismatch van 70% bestaat tussen de kanalen waar werkgevers vacatures plaatsen en waar kandidaten zoeken naar werk.

 

8. 91% van de directe vacatures van werkgevers niet op werk.nl staat. Opmerkelijk aangezien werk.nl het verplichte zoekkanaal in Nederland is om in aanmerking te komen voor een uitkering.

 

9. Veel studenten de aansluiting tussen hun opleiding en de arbeidsmarkt niet goed vinden?

35% van de MBO-Bol niveau 4 studenten geeft aan dat de aansluiting matig of zelfs slecht is.

10. De vacatureteksten in Nederland met een gemiddelde score van iets boven 20 punten, op een schaal van 0 tot 100, zeer slecht scoren op doelgroepgerichtheid?

Deze lage score is een indicatie van intransparantie, omdat werkzoekenden óf de vacatures niet kunnen vinden óf de functie niet aantrekkelijk vinden door de inhoud van de vacaturetekst. Van alle teksten scoort 1% tussen de 60 en 70 punten, en 0% zelfs boven de 70!

Op basis van deze data kan niet raar opgekeken worden over het feit dat vacatures onnodig lang openstaan, mensen vaak lang werkloos zijn en het aantal ‘bad-hires’ toeneemt. Toch toont de paper ‘’De beroepsbevolking heeft recht op een transparante arbeidsmarkt’’ hoe men grip kan krijgen op deze factoren waardoor vraag en aanbod beter gematchet kunnen worden. Bent u hier nieuwsgierig naar geworden?

Meer informatie over de intransparante arbeidsmarkt? >> Download dan hier de paper ‘De beroepsbevolking heeft recht op een transparante arbeidsmarkt' of neem contact met op met Intelligence Group.