Arbeidsmarkt in Cijfers

Wil je op de hoogte blijven van de meest actuele cijfers op de arbeidsmarkt? Meld je aan voor de maandelijkse Arbeidsmarkt in Cijfers update met het formulier onderin deze pagina.


Arbeidsmarktactiviteit Information

Arbeidsmarktactiviteit
De arbeidsmarktactiviteit geeft aan hoe groot het actieve arbeidsaanbod is binnen de Nederlandse beroepsbevolking (excl. zzp’ers en ondernemers). Het zijn de mensen die nu actief op zoek zijn naar (ander) werk. Daarnaast is er een grote groep latente baanzoekers. Zij zijn niet actief op zoek naar ander werk, maar houden de arbeidsmarkt wel in de gaten.

1,18 mln

t.o.v. Q3 2023

165.000 Information

t.o.v. Q2 2024

52.000 Information

Baanwisselingen Information

Baanwisselingen
Dit cijfer geeft weer welk deel van de Nederlandse beroepsbevolking (excl. zzp’ers en ondernemers) in de afgelopen 12 maanden ander/nieuw werk heeft gevonden. Het zegt iets over de dynamiek op de arbeidsmarkt. De cijfers hebben betrekking op mensen die een baan hebben gevonden bij een nieuwe werkgever. Interne baanwisselingen zijn niet meegenomen.

1,78 mln

t.o.v. Q3 2023

71.000 Information

t.o.v. Q2 2024

21.000 Information

Sourcingsdruk Information

Sourcingsdruk
De sourcingsdruk geeft aan welk deel van de Nederlandse beroepsbevolking (excl. zzp’ers en ondernemers) minimaal op kwartaalbasis wordt benaderd door recruiters, werkgevers en/of bureaus voor een nieuwe baan. De sourcingsdruk hangt samen met de schaarste op de arbeidsmarkt. Hoe gewilder (schaarser) mensen zijn, hoe vaker ze worden benaderd.

41,3%

Q3 2023

41,6% Information

Q2 2024

41,5% Information

Werkloosheid Information

Werkloosheid
De werkloze beroepsbevolking bestaat uit alle 15- tot 75-jarigen die in Nederland wonen en geen betaald werk hebben, maar wel recent naar werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en gepresenteerd in duizendtallen.

377.000

2023 sep

371.000 Information

2024 aug

374.000 Information

Werk vinden en behouden Information

Werk vinden en behouden
De index geeft een indicatie hoe makkelijk of moeilijk het is om werk te vinden en/of te behouden. Hoe verder de waarde boven de 100, hoe gemakkelijker en omgekeerd. De index is samengesteld uit drie indicatoren die de stromen tussen arbeidsposities beschrijven. Het gaat daarbij steeds om de verandering ten opzichte van de situatie drie maanden ervoor. De drie indicatoren zijn achtereenvolgens: 1) Het aandeel werkenden dat werkloos is geworden (werkzaam -> werkloos). 2) Het aandeel werklozen dat werk heeft gevonden (werkloos -> werkzaam). 3) Het aantal personen dat vanuit een niet-werkende situatie direct een baan vindt (niet-beroepsbevolking -> werkzaam) ten opzichte van het aantal personen dat van een niet-werkende situatie op zoek is naar, en direct beschikbaar is voor werk, maar nog geen werk heeft gevonden (niet-beroepsbevolking -> werkloos).

Makkelijk

Wervingshaalbaarheid Information

Wervingshaalbaarheid
De wervingshaalbaarheid is een score tussen de 0 en de 10, gebaseerd op de verhouding van vraag (vacatures) en aanbod (aandeel actieve baanzoekers, zie arbeidsmarktactiviteit) op de arbeidsmarkt. Hoe groter de vraag t.o.v. het aanbod, hoe hoger de score. Dat impliceert een grotere schaarste en daardoor is het moeilijker om personeel te werven. In een krappe arbeidsmarkt geldt dat de vraag (veel) groter is dan het aanbod. In een ruime arbeidsmarkt geldt het omgekeerde. De score van de wervingshaalbaarheid zakt dan onder de 5.

Moeilijk

Verwachte zoekduur Information

Verwachte zoekduur
De verwachte zoekduur naar een baan is gebaseerd op de periode die mensen zélf aangeven nodig te hebben voor het vinden van nieuw werk. Het kan gezien worden als vertrouwensindicator van werknemers in de arbeidsmarkt. De duur van het sollicitatieproces, het gemak van het vinden van werk en de focus, motivatie en inzet van mensen zijn van invloed op de feitelijke zoekduur.

3,1 mnd

Q3 2023

3,0 Information

Q2 2024

3,1

Baanvinders met vast contract Information

Baanvinders met vast contract
De grafiek toont het aandeel mensen die de afgelopen 12 maanden ander/nieuw werk hebben gevonden (zie Baanwisselingen) en die direct een vast contract kregen.

47,0%

Q3 2023

43,0% Information

Q2 2024

46,0% Information

Vacatures per kwartaal incl. prognose Information

Vacatures per kwartaal
De grafiek geeft de ontwikkeling van het aantal nieuwe/ontstane vacatures per kwartaal weer. De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. De prognose van het aantal vacatures is gebaseerd op het oordeel van ondernemers ten aanzien van hun eigen bedrijf en de economie/arbeidsmarkt. Meer specifiek gaat het om het oordeel over de productiecapaciteit en de mate waarin ondernemers belemmeringen ervaren door onvoldoende vraag en/of een tekort aan personeel. Deze gegevens komen uit conjunctuurenquête van het CBS. Daarnaast zijn ook de stromen op de arbeidsmarkt een belangrijke factor. Daarbij wordt gekeken naar het aandeel werklozen dat werk vindt, het aandeel werkenden dat werkloos wordt en in hoeverre toetreders tot de arbeidsmarkt snel werk vinden. Het geheel van al deze variabelen blijkt een goede indicator van de vacatureontwikkeling op korte termijn.

'24-Q3 vs '23-Q3

6 dzd Information

'24-Q4 vs '23-Q4

-6 dzd Information

Vacatures (incl. prognose) Information

Vacatures
De cijfers hebben betrekking op het aantal ontstane/nieuwe vacatures en zijn gepresenteerd in duizendtallen. Het prognosemodel laat zien wat de verwachte ontwikkeling is voor de komende jaren. Input voor de prognose zijn onder andere de ramingen van het CPB en het UWV over de economie en de arbeidsmarkt.

1,43 mln

2024 (progn.)

1,37 mln

2025 (progn.)

1,43 mln

Tekort aan arbeidskrachten Information

Tekort aan arbeidskrachten
Het percentage ondernemers die aangeven een tekort aan arbeidskrachten als belemmering te ondervinden bij hun activiteiten. Het percentage heeft betrekking op het totale bedrijfsleven (excl. financiële instellingen en nutsbedrijven).

36,5%

Q3 2023

40,6% Information

Q2 2024

36,5% Information

Arbeidsproductiviteit Information

Arbeidsproductiviteit
De groei/toename van de arbeidsproductiviteit is de motor van economische groei op lange termijn. Bovendien kan groei van de arbeidsproductiviteit zorgen voor minder krapte op de arbeidsmarkt. Wat betreft de data; realisaties zijn afkomstig van het CBS. Kwartaalcijfers zijn door Intelligence Group berekend op basis sectorale gegevens over de toegevoegde waarde en het arbeidsvolume (beide gecorrigeerd voor seizoeninvloeden). De grafiek toont naast de realisaties ook de ramingen van het CPB voor de komende jaren. De groeicijfers hebben betrekking op de (volume)ontwikkeling ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar.

gem. 2003-2013

1,0%

gem. 2013-2023

0,5%

Tarieven zelfstandig professionals Information

Tarieven zelfstandig professionals
De grafiek toont de ontwikkeling van de gemiddelde uurtarieven van zelfstandig professionals per kwartaal. Naast het gemiddelde wordt ook de range weergegeven. Die bestaat uit het 20e en het 80e percentiel, d.w.z.  de grens van de laagste respectievelijk hoogste 20 procent tarieven. De tariefdata is afkomstig uit verschillende bronnen (HeadfFirst Group, Planet Interim en Sentior) en hebben betrekking op de tarieven zoals genoemd in opdrachten voor zelfstandig professionals (zzp’ers, gedetacheerden en interim professionals). Per kwartaal gaat het om data uit circa 9 duizend opdrachten. De tariefdata is geanalyseerd door Intelligence Group. Daarnaast is de data, waar mogelijk, gewogen naar omvang van de populatie o.b.v. CBS-gegevens. Dit omdat sommige beroepsgroepen/vakgebieden onder- of oververtegenwoordigd zijn. Belangrijk om te vermelden is dat de data voornamelijk betrekking heeft op opdrachten voor theoretisch/hoger opgeleiden (HBO+). Tarieven voor m.n. praktisch opgeleiden (bouw, logistiek, productie, verzorging) zijn slechts beperkt vertegenwoordigd in de data.

€ 89

t.o.v. 2023Q3

6,3% Information

t.o.v. 2024Q2

-1,6% Information

Economische groei (incl. prognose) Information

Economische groei
De grafiek toont de economische groei (bbp-groei) per kwartaal. Het betreft de jaar-op-jaar groei, d.w.z. de groei ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar. De prognose is gebaseerd op de ontwikkeling van een aantal vertrouwens- en stemmingsindicatoren.

Prognose economische groei

Het model is gebaseerd een aantal vertrouwens- en stemmingsindicatoren, zie ook de grafieken hieronder. Afgezien van de uitzonderlijke coronaperiode met zeer grote uitslagen zowel omlaag als omhoog, lijken de gebruikte indicatoren goede voorspellers van de economische groei. Voor de prognose van de komende kwartalen is van elk van de indicatoren gekeken naar de gewogen gemiddelde trend in respectievelijk de afgelopen 24, 12 en 6 maanden (waarbij het recente verleden zwaarder wordt gewogen). Op basis van de trends in de onderliggende indicatoren wordt voor 2024 een groei van 0,5% voorzien (dit is inclusief de groei in de eerste twee kwartalen).

Consumentenvertrouwen Information

Consumentenvertrouwen
Het consumentenvertrouwen is een indicator die informatie geeft over het vertrouwen en opvattingen van consumenten ten aanzien van de ontwikkelingen van de Nederlandse economie en hun eigen financiële situatie. Hoe optimistischer of pessimistischer de consumenten gestemd zijn, des te meer zal de waarde van het consumentenvertrouwen positief of negatief afwijken van de nullijn. De grafiek toont het totale consumentenvertrouwen en specifiek het vertrouwen in de economische situatie de komende 12 maanden.

-22

Producentenvertrouwen Information

Producentenvertrouwen
Het producentenvertrouwen is een stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie die de richting aan geeft waarin de industriële productie zich naar verwachting zal ontwikkelen. Hoe optimistischer of pessimistischer de ondernemers gestemd zijn, des te meer zal de waarde van het producentenvertrouwen positief of negatief afwijken van de nullijn en des te groter is de verwachting dat de productie de komende maanden zal toe- of afnemen.

-3,2

Uitzenduren Information

Uitzenduren
De grafiek toont de procentuele groei/afname van het aantal uitzenduren in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De uitzenduren worden niet in maanden, maar in perioden van vier weken gerapporteerd.

-6,9%

Beurskoers (gem. maandkoers) Information

Beurskoers (AEX)
De AEX Index is de belangrijkste Nederlandse beursindex. De index geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. Uit het gewogen gemiddelde van de koersen van deze aandelen wordt de stand van de AEX berekend. De grafiek toon de gemiddelde koers per maand.

902,6

PMI (Purchasing Managers' Index) Information

PMI
Het indexcijfer geeft het vertrouwen weer dat inkoopmanagers hebben in de economie. Hoe groter de PMI afwijkt van de 50, hoe groter ook de mate van verandering is op de economie. Een PMI boven de 50 wijst op een stijgende trend, een positieve economische verwachting. Een PMI van onder de 50 wijst op een trend naar beneden, een negatief marktgevoel.

47,0

Huizenprijzen (% groei t.o.v. vorig jaar) Information

Huizenprijzen
De grafiek geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland. Het betreft de procentuele ontwikkeling van de verkoopprijzen t.o.v. dezelfde periode in het voorgaande jaar. De prijsindexcijfers over de bestaande koopwoningen zijn afkomstig van het CBS en gebaseerd op een integrale registratie van verkooptransacties van woningen door het Kadaster en WOZ-waarden van alle woningen in Nederland.

11,4%

Faillissementen Information

Faillissementen
De grafiek toont het aantal door rechters in Nederland uitgesproken faillissementen. De uitkomsten zijn gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen van de rechtbanken (een kalendermaand kan vier of vijf zogenaamde zittingsdagen bevatten). In de tooltip is ook de faillissementsgraad opgenomen. Dat betreft het aantal faillissementen per 100 duizend bedrijven. Het aantal bedrijven fluctueert  namelijk over de tijd (voornamelijk stijging) en daarmee verandert, los van andere effecten/invloeden, ook het absolute aantal faillissementen over de tijd.

396

Update derde kwartaal 2024: steeds meer mensen op zoek naar (ander) werk

In het derde kwartaal van 2024 heeft de stijgende trend van het aandeel mensen dat actief op zoek is naar (ander) werk zich voortgezet. De arbeidsmarktactiviteit ligt inmiddels op 13,5%, de hoogste stand in ruim zes jaar tijd. Het zijn vooral werkenden die naar verhouding vaker op zoek zijn naar een andere baan. Hoewel het totale arbeidsaanbod hierdoor niet groter wordt, kan het voor werkgevers wel iets makkelijker worden om vacatures sneller te vervullen als een grotere groep mensen zelf op zoek is/gaat naar werk. Bovendien kan het de productiviteit vergroten als mensen een baan vinden die beter bij ze past. Doordat laag-/lager-productief werk en werkgevers bijvoorbeeld worden ingeruild voor banen en werkgevers die productiever zijn (en waar werknemers meer werkplezier beleven).

Een andere opvallende ontwikkeling die zich doorzet in het derde kwartaal, is de toename van het aandeel vaste contracten onder mensen die recent een (andere) baan hebben gevonden (baanvinders). Dat aandeel is gestegen tot 47,0%. Een nieuw record, terwijl er in het vorige kwartaal ook al sprake was van een record. Hoewel de economie hapert en de arbeidsmarkt licht afkoelt, zitten werkgevers nog steeds te springen om personeel. Vaste contracten worden sneller gegeven om personeel te werven én te behouden. De werknemer heeft, gezien de krapte op de arbeidsmarkt, bovendien nog steeds een sterke onderhandelingspositie en kan – om verschillende redenen, zoals de wens om en huis te kopen – een vast contract ‘afdwingen’.

Naast bovengenoemde duidelijke opgaande trends is er ook op veel plekken sprake van stabilisatie. Het aandeel baanwisselingen, de sourcingsdruk en de verwachte zoekduur laten de laatste tijd weinig beweging zien. Ook de werkloosheid ligt al geruime tijd op min of meer hetzelfde niveau.

Hieronder de ontwikkeling van een aantal indicatoren in meer detail.

  • De arbeidsmarktactiviteit, de mate waarin de Nederlandse beroepsbevolking actief op zoek is naar een baan, is in vergelijking met het vorige kwartaal wederom gestegen. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2023 is er helemaal sprake van een flinke toename. De arbeidsmarktactiviteit was sinds eind 2017 niet meer zo hoog. Dit terwijl de werkloosheid destijds met ruim vijf procent een stuk hoger was dan nu. Van de werkloze groep is nagenoeg iedereen actief op zoek naar werk. De toename van de activiteit komt vooral doordat meer werknemers actief op zoek zijn naar ander werk. Dat aandeel lag lange tijd rond de 7,5%-8,0%, maar is inmiddels gestegen naar 9,5%. Tegenover de stijging van het aandeel actieve baanzoekers staat een daling van met name de groep latente baanzoekers – zij die niet zozeer actief op zoek zijn, maar wel open staan voor (ander) werk. Maar ook de groep die helemaal niet op zoek is naar (ander) werk neemt wat af. De twee groepen zijn ongeveer even groot (respectievelijk 44,3% en 42,1%). De verhouding latent/actief ligt momenteel iets boven de 3:1, terwijl dat eerder lange tijd op ongeveer 4:1 lag. In de strijd om personeel blijft niettemin het vinden, benaderen en verleiden van de latente baanzoeker belangrijk.
  • Het aantal baanwisselingen stabiliseert zich in de laatste drie kwartalen. In vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar is er nog wel sprake van een afname (-71 duizend) van het aantal mensen dat ander/nieuw werk vond af. De mobiliteit/dynamiek is de laatste jaren zeer hoog. Het betreft overigens niet uitsluitend mensen die van baan wisselen, al is dit wel de grootste groep binnen de bijna 1,8 miljoen baanwisselaars. Ook degenen die vanuit een niet-werkende situatie een baan hebben gevonden worden meegeteld. Wanneer de werkgelegenheid toeneemt wordt het aandeel van deze groep groter.
  • Ook bij de sourcingsdruk is sprake van stabilisatie. Met 41,3% is die niettemin nog steeds hoog. Kijken we naar het gemiddeld aantal keer dat mensen op jaarbasis benaderd worden, dat is dat met 8,6 keer relatief hoog, maar wel lager dan op het toppunt in het tweede kwartaal van 2023 (9,2x). In de afgelopen tien jaar lag het gemiddelde op 6,3 keer per jaar. De sourcingsdruk is een belangrijke indicator van schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt.
  • De werkloosheid in Nederland is al geruime tijd zeer laag. Op dit moment is die 3,7% (augustus 2024). Het CPB voorziet in haar meest recente prognose een lichte toename van gemiddeld 3,6% in 2023 naar gemiddeld 3,7% in 2024 en 3,8% in 2025. Dat is alsnog relatief laag. Ook in de jaren erna blijft de werkloosheid volgens de rekenmeesters met iets meer dan 4% betrekkelijk laag. De arbeidsmarkt blijft daarom naar verwachting krap.
  • De te verwachte zoekduur naar een nieuwe baan is, na een lichte stijging in het eerste kwartaal, in het tweede en derde kwartaal gestabiliseerd op 3,1 maanden. Lange tijd was er sprake van een dalende trend, maar die lijkt gestopt sinds het vierde kwartaal van 2023. De verwachte zoekduur is gebaseerd op de periode die mensen zélf aangeven nodig te hebben voor het vinden van nieuw werk. Het kan gezien worden als vertrouwensindicator van werknemers in de arbeidsmarkt. Met 3,1 maanden is de verwachte zoekduur overigens nog steeds erg laag gelet op alle data sinds de start van de meting in 2011.
  • Het aandeel baanvinders dat direct een vast contract kreeg is wederom gestegen. In het derde kwartaal gaf maar liefst 47,0% van de baanvinders aan dat ze direct een vast contract kregen (ten opzichte van 46,0% in het vorige kwartaal). Het betekent een nieuw record. Nog niet eerder was het aandeel vaste contracten voor baanvinders zo hoog. Begin 2020, vlak voor het uitbreken van de coronacrisis, was het aandeel ook hoog. Daarna was er sprake van een daling, maar sinds eind 2021 nam het aandeel vaste contracten onder baanvinders weer toe. De cijfers passen bij het beeld van een krappe arbeidsmarkt.

In 2023 ontstonden er ruim 1,4 miljoen nieuwe vacatures volgens het CBS. Dat is een daling ten opzichte van de  bijna 1,6 miljoen nieuwe vacatures in 2022. De vacaturegraad (het aantal vacatures t.o.v. het aantal banen van werknemers) kwam uit met 15,9%, ver boven het gemiddelde van de afgelopen 25 jaar (12,0%), maar wel lager dan in recordjaar 2022 (17,4%) en in 2021 (16,4%). Het hoge vacaturevolume ging (en gaat) bovendien gepaard met een beperkt aanbod van arbeid. De krapte op de arbeidsmarkt ondanks de afname dan ook groot. De meest recente prognose van het CPB en het UWV over de Nederlandse economie en arbeidsmarkt zijn doorgerekend in ons vacaturemodel. De verwachting op basis van het model is dat het aantal vacatures in 2024 en 2025 eveneens rond de 1,4 miljoen zal liggen. Het totaal aantal vacatures alsmede de vacaturegraad blijven daarmee relatief hoog.

De indicatoren op deze website worden periodiek geüpdatet. De cijfers op basis van ons eigen internationale arbeidsmarktonderzoek (ITAM) worden ieder kwartaal bijgewerkt. De overige indicatoren en modellen op deze pagina worden op maandbasis geactualiseerd.

Newsletter-Anmeldung

Melden Sie sich an, um die neuesten Erkenntnisse, Trends und Updates vom europäischen Arbeitsmarkt direkt in Ihren Posteingang zu erhalten.

Aanmelding nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

GDPR*
GDPR*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
IG-Nieuwsbrief